Basketçiler centilmenliği öğreniyor
Efes Pilsen'in genç oyuncuları için açtığı Efes Akademi, daha iyi basketbol oynamanın yanı sıra danstan yemek yeme adabına her türlü centilmenlik kurallarını öğretiyor.
Türk basketbolunda önemli bir yere sahip olan, bugüne kadar birçok başarı kazanan Efes Pilsen Spor Kulübü, 'Efes Akademi' ile bir ilke imza atıyor. Sporcuların hem sosyal, hem profesyonel hayatta kişisel gelişimlerini sağlamayı hedefleyen Efes Akademi, yeni nesil sporculara modern ve kentli bir kimlik kazandırmayı amaçlıyor. 15-18 yaş arasındaki genç takımın, 31 Temmuz'dan beri devam ettiği 'Efes Akademi', Efes Pilsen Spor Kulübü Alt Yapı Koordinatörü Menderes Gümüşdal ve akademinin koordinatörü Semra Demirel'in ortak projesi. Menderes Gümüşdal yola çıkış amaçlarını şöyle anlatıyor: "Amacımız, sporcu olarak yetişen çocukların hem sosyal yaşamda, hem de herhangi bir topluluk içinde kendilerine güvenlerini, gittikleri yerlerde doğru hareketlerde bulunmalarını sağlamak ve boşluklarını en iyi şekilde değerlendirmekti. Zaman geliyor bu sporcular başbakanla, cumhurbaşkanıyla yemek yiyebiliyor. İşte o yemekte bizim sporcumuz ne yapması gerektiğini, yemeğiyle birlikte hangi şarabı içeceğini bilmeli."
HOCA GÜZEL OLUNCA... Hafta içi beş gün, toplam 12 saat eğitim veren Efes Akademi'ye devam eden genç sporcular, ilginç eğitimler alıyor: Diksiyon, güzel ve etkili konuşma, yaratıcı drama, İngilizce, sporcu beslenmesi, ergen psikolojisi, spor psikolojisi, spor sakatlıkları ve ilk yardım, doping, spor gazeteciliği, ritimdans ve satranç. Genç takım oyuncuları, 'Sporcu beslenmesi' dersinde bilinçli beslenmenin kurallarını öğrenirken, 'Sporcu ve ergenlik psikolojisi' derslerinde stresle başa çıkmanın yolları ve ergenlik çağı problemlerine kadar geniş kapsamlı bir eğitim alıyor. Gençlerin en sevdiği derslerin başında ise, 'Yaratıcı drama' ile 'Ritim ve dans' geliyor. Yaratıcı drama derslerinde beden dilini doğru kullanmayı öğrenen sporcular, ritim ve dans dersi boyunca denge, vücut hakimiyeti, çabukluk, odaklanma yeteneklerini geliştiriyor. Gümüşdal, ritim ve dans dersiyle oyuncuların hızını artırmayı amaçladıklarını da anlatıyor: "Bu ders, gençlerin uyuşukluğunu alıyor ve hızlı bir ritim yakalamalarını sağlıyor. Burada amaç, sporcuların ritimlerini artırmak. Türkiye'de basketbol çok yavaş oynanıyor, 40 dakikalık bir sürede 80-90 hücum yapılıyor. Biz hücum sayımızı 120'ye çıkaralım dedik. Bunu sağladık, bu hızlılığı kazandık. Şimdi beyni de o hıza uydurmaya çalışıyoruz. İşte tüm bunlar tam oturduğunda, yani üç-dört yıl sonra Avrupa'da esas patlamayı yapacağımızı düşünüyorum." Gümüşdal'a genç sporcuların, zihin jimnastiği için verilen satranç dersine ilgisini sorduğumuzda ise gülüyor, "Satranca ilgileri fazla, bunun nedeni hocamızın çok güzel olması da olabilir tabii..." Akademide ergenlik psikolojisi konusunda da destek alan sporcuların, kısa zamanda aldığı yoldan aileleri de çok memnun. Birçok sporcunun ailesiyle yaşadığı problemler ortadan kalkmış. Gelip kulübe teşekkür eden ebeveynler bile var.
EYLEM BİLGİÇ
|