kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Sarı Sayfalar
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yoğun bakımda Ciguli mucizesi
Komadan arpla çıktı

Haftalarca komada kalan küçük Yiğit, Ciguli'nin Binnaz şarkısını dinleyerek komadan çıkınca, yattığı hastanenin yoğun bakım servisinde müzikal dönem başladı. Yoğun bakımdaki hastalar için haftada iki gün arp konseri düzenleniyor.


Yoğun bakımda Ciguli mucizesi

Ciguli'nin Binnazadlı şarkısı minik bir çocuğun komadan çıkmasını sağlayınca Memorial Hastanesi'nde yoğun bakım konserleri başladı. Haftada iki gün arp sanatçısı İpek Görgün, ölümle kalım arasındaki hastalara konser veriyor.

Ciguli'nin Binnaz adlı şarkısını belki pek çok kişi unuttu bile. Ama yedi yaşındaki Yiğit Kayış bu parçayı hayatı boyunca unutamayacak. Çünkü ölümle yaşam arasındaki çizgide gezinirken hayata gözlerini açmasına o şarkı neden oldu. Henüz 14 aylıktı. Doğuştan kalbinde dört ayrı bozukluk birden vardı. Raporlarına göre tam yüzde 700 ölüm riski taşıyordu. Geçirdiği zorlu ameliyatların ardından kalbi birkaç kez durdu. Müdahaleyle tekrar tekrar hayata dönmesi sağladı. Felç geçirdi, bağırsakları tıkandı, beyin kanaması geçirdi. Her bir sorun bir başka müdahaleyle giderilmeye çalışılırken haftalarca komada kaldı. Komada uyurken annesinin sesini duyunca kapalı gözlerinden yaşlar akıyordu. Herkes umutlanmıştı ama minik Yiğit bir türlü gözlerini açmıyordu. Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Erol Can'ın aklına bir fikir geldi. "Çok sevdiği bir parça var mı onu dinletelim," dedi. Annesi göz yaşlarını sildi, "Ciguli'nin Binnaz'ını dinlerken hep oynamaya başlardı ama..." dedi. Hemen kaset bulundu. Kulaklıkla yoğun bakımdaki Yiğit'e bu parça dinletilmeye başlandı. Henüz birkaç saniye olmuştu ki gözlerini açtı, annesini gördü, güldü...

ŞİMDİ KOŞUP OYNUYOR
Yiğit Kayış beş ay kaldığı yoğun bakım serüveninin ardından iyileşti. Şimdi yedi yaşında, ilkokul birinci sınıfa gidiyor. Sağlıklı bir çocuk olarak büyüyor, arkadaşlarıyla koşup oynuyor. Her yıl doğum gününü gözlerini açtığı tarih olan 16 Şubat'ta Memorial Hastanesi Yoğun Bakımı'nda kutluyor. Yiğit'i hayata çağıran bu parçadan sonra Memorial Hospital'da yoğun bakım konserleri başladı. Pek çok hastada mucize denecek gelişmelere tanık oldular. Ve önceleri kulaklıkla verdikleri müziği şimdilerde canlı konserlere çevirdiler. Özellikle kalp ameliyatından uyanan hastalar için, üzerlerinden depresyonu atması için tasavvuf müziğini kullanmaya başladılar. En yumuşak müzik seslerinden biri olan arp yoğun bakıma girdi. Arp sanatçısı İpek Görgün haftada iki gün hastanede yoğun bakımda bulunan hastalar için konser veriyor. Steril kıyafetlerini giyiyor, dezenfekte edilen arpı alıyor ve başlıyor çalmaya... Arp sesiyle ameliyat sonrası uyanan hastaların bir kısmı kendilerini önce cennette gibi hissettiklerini söylüyorlar. Arp terapisi alan hasta Onay Yakışan 49 yaşında. Yoğun bakımda dinlediği müzik sesi sayesinde ağrılarından kurtulduğunu söylüyor. Hastalarına önceleri kasetten tasavvuf müziği dinleten Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Erol Can da şimdi canlı performans sergiliyor. Hastaları için ney üflüyor. Yabancı hastaları için Bach ve Vivaldi bile üflüyor. "1985-90 yılları arasında Sofya Üniversitesi Kalp Cerrahisi'nde çalıştığım dönemde, konservatuar öğrencileri karşılıksız gelip bizim hasta ve çalışanlarımıza konser veriyorlardı. Bizi ve hastalarımızı rahatlatan en güzel enstrümanlardan biri de arptı. Sesi çok etkileyici ve herkesi rahatlatıyor. Hastanemizde çalışan bir doktorun kızı da bundan etkilenerek bir arp siparişi verdi. Yurtdışında da bu enstrüman hastalara terapi amaçlı olarak kullanılıyor," sözleriyle anlatıyor Dr. Can arp konserlerini. Yoğun bakımda hastaların uyanmaları ve ağrılarının azalması açısından düşünüldüğünde, arp sesi çok etkili oluyor. Arp terapisi alan hastalardan Halit Sivritepe 65 yaşında, bu tür müziklerin iyileşme sürecinde etkili olduğunu söylüyor. "Rahatladım, kendimi müziğin akışına kaptırarak hastalığın kötü etkilerinden bir süre kurtuldum." diye anlatıyor yoğun bakımda dinlediği konseri.

NEY RAHATLATIYOR
Memorial Hastanesi KVC Yoğun Bakım Sorumlusu Uzman Dr. Erol Can, önceleri kasetten dinlettiği ney sesini daha sonra telif hakkı istenir diye hastalarına kendi neyinden üflemeye başlamış. Dr. Can, "Hastalardan birinde ara sıra görülen psikoz gelişmişti. Aşırı husursuzdu ve bağırıyordu. Hasta için sakinleştirici ilaç hazırladım, kendimiz için de Kudsi Ergüner'in CD'sini çalmaya başladım. Hava birden değişti, hasta sustu, rahatladı, huzurla doldu. Yoğun bakım ünitesinin gürültüsü ve kargaşasından eser kalmadı. O günden beri ney CD'leri ile tasavvuf müziğini, müzik terapisi için neredeyse her gün kullanıyorum," diyor. "Ney'in etkisi altında hızlı çarpan kalp birkaç dakika içinde yavaşlıyor, yüksek tansiyon normale dönüyor." diyen Dr. Can, zamanlamayı da hastalarının ruh hallerine göre yaptığını söylüyor. Konserler, hastalar için Memorial Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde sürüyor.

ESRA TÜZÜN - SAĞLIK EDİTÖRÜ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 O zamanlar her şey farklıydı, aşklar da...
 Avrupa'da okumuş yazmış yakışıklı çocuk
 İstanbul çağdaş sanatla buluşuyor
 Samuel Beckett 100 yaşında
 Kemikler cinayet de çözer
 İşte o iki genç kız
 Tutkuları ilkokulda başladı
 Güney Fransa'nın en güzel kasabaları
 James Bond'u herkes yazar'
 Antep mutfağının iyi bir temsilcisi
 Barınaktan sevgi dolu kareler
 Muzip yetişkinlere oyuncak
 Türk kadını seksi görünmek istiyor
 'Karar verdim korse diye şarkı yazacağım'
 Zamansız taşlar
 Bizim Afrikalıların torunları
 Güneş, rom ve dansın çağrısı: Havana
 Bu kafenin mönüsünde oyun var
 Hayvanların ateşli savunucusu
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.