Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, çalışan emeklilerin yeni yasa nedeniyle kayıt dışına çıkmaya başladığını belirterek, ''Emeklilerin tek umudu, Anayasa Mahkemesinin bir an önce karar alarak yasa yürürlüğe girmeden konuyu açıklığa kavuşturması'' dedi. ATO'dan yapılan yazılı açıklamada, 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek emekli şirket ortaklarından brüt asgari ücretin yüzde 33,5'i oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmesini öngören ''Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'' nedeniyle şirket ortaklığından kaçışın başladığı belirtildi.
Açıklamada,
geçim sıkıntısı nedeniyle emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında bir iş yeri açan emeklilerin hisse devri için ATO'ya yaptıkları yoğun başvurunun izdihama yol açtığı ifade edilerek, son 20 günde hisse devri için ATO'ya akın eden emeklilerin sayısının 979'a ulaştığı, kayıtlara göre emeklilerin, hisselerini daha çok çocuklarına ve eşlerine devrettiği bildirildi.
ATO Başkanı Sinan Aygün de yaptığı açıklamada, yasanın emekli şirket ortaklarında büyük bir paniğe yol açtığını ve hisse devri sırasında çok ilginç olaylar yaşandığını belirterek, ''3 yaşındaki bebeğe, 85 yaşındaki nineye ve 80 yaşındaki dedeye hissesini devretmek için odamızı arayanlar bile oldu. Yasa, emeklilere korkulu rüyalar gördürüyor'' diye konuştu. Önümüzdeki hafta randevu alanların da hisse devri yapmalarının ardından sayının birkaç bine ulaşacağını tahmin ettiklerini söyleyen Aygün, bu nedenle yılbaşına kadar Cumartesi ve Pazar günleri de mesai yapacaklarını bildirdi.
TÜM EMEKLİLER MAĞDUR EDİLİYOR
Aygün, mevcut düzenlemeye göre, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olup ücretli olarak çalışanlardan prime esas kazancın yüzde 30'u oranında sosyal güvenlik destek primi kesildiğini söyledi.
1 Ocak'ta yürürlüğe girecek yeni yasaya göre tüm emekliler için bu oranın yüzde 33.5'e çıkarılacağını öne süren Aygün, yasanın tüm emeklileri mağdur edeceğini bildirdi. Aygün, ''Yeter, emekliye eziyet etmeyin. Bu yanlıştan dönün'' çağrısında bulundu.
'ÇALIŞAN EMEKLİLER KAYIT DIŞINA ÇIKIYOR'
Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emekli olduktan sonra ücretli olarak çalışmaya devam eden emeklilerin, yeni yasa nedeniyle kayıt dışına çıkmaya başladıklarını belirten Aygün, şöyle konuştu: ''Demokrasilerde çare tükenmez. Bu kadar yüksek prim ödemek istemeyen emekliler, işverene, kendi arzularıyla kayıt dışına çıkıp sigortasız olarak çalışmayı teklif ediyorlar. Bu yasa yürürlüğe girerse sigortasız çalışanların sayısı artacak. Hükümet, kaş yapayım derken göz çıkarıyor.'' Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP'nin emeklileri mağdur edecek maddenin de aralarında bulunduğu çok sayıda maddenin iptali için Anayasa Mahkemesine açtıkları davanın devam ettiğini belirten Aygün, ''Emeklilerin tek umudu, Anayasa Mahkemesi'nin bir an önce karar alarak yasa yürürlüğe girmeden konuyu açıklığa kavuşturması. Dereye su gelene kadar kurbağanın gözünü patlatmayın. Anayasa Mahkemesi elini çabuk tutmalı'' dedi. ÖDEMEK İSTEMEYENLER
ATO'dan yapılan açıklamaya göre, brüt asgari ücretin yüzde 33,5'i oranındaki sosyal güvenlik destek primi bugünkü rakamla 178 YTL tutuyor.Bu rakam beyan edilen aylık kazanca göre, brüt asgari ücretin 6,5 katı olan 1,157 YTL'ye kadar çıkabiliyor. Bu parayı ödemek istemeyenlerin emekli aylıklarından vazgeçmeleri gerekiyor.