Türkiye İşçi Emeklileri Genel Başkanı Kazım Ergün, KEY hesabı olarak bilinen Konut Edindirme Yardımı fonunda biriken paraların iade edilememesi nedeniyle çok sayıda fırsatçının ortaya çıkarak emeklileri dolandırmaya çalıştığını söyledi. Ergün, "Dolandırıcılar kanımızı emmeden, çıkarın şu KEY yasasını" dedi.
Ergün, emeklilerin KEY hesapları konusunda son derece dikkatli olmaya çağırarak, yasa çıkmadan hiçbir şekilde ödeme yapılamayacağı için emeklilerin hiç kimseye veya kuruluşa kişisel bilgilerini içeren dilekçeler veya evraklar vermemesi gerektiğini vurguladı. Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın konuyla ilgili açıklamalarına işaret eden Ergün, 11 Kasım 1986 tarihli 3320 sayılı kanuna dayanılarak, memurlar ve işçilerle bunların emeklilerine "Konut Edindirme Yardımı" uygulamasına 1 Ocak 1987 tarihinde başlandığını hatırlattı. Ergün, ancak bu uygulamanın 1 Ocak 1996 tarihinde durdurulduğunu vurguladı.
Ergün,
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın, Konut Edindirme Yardımına hak kazanmış olanların (adlarına işverenleri tarafından para yatırılanların) haklarının bir an önce ödenerek neticelendirilmesi amacıyla, hak sahiplerinin tasfiye halindeki Emlak Bankası'na bildirimini sağlamak için işveren kuruluşlarına tanınan sürenin bitmesi nedeniyle, bunlara ek süre verilmesini ve KEY hak sahiplerinin haklarının nakit olarak ödenmesini sağlayacak bir yasa tasarısı üzerinde çalışıldığının bilindiğine dikkat çekti.
Henüz KEY hak sahibine ödenecek tutarın belli olmadığını kaydeden Ergün, bu konuda Emlak Bankası tarafından yürütülen hak sahipleri ve alacak tutarlarının tespiti çalışmaları halen devam ettiğini ve ödeme planını düzenleyecek yasanın da henüz TBMM gündemine bile gelmediğini vurguladı.
Son zamanlarda bazı kişilerin, kişisel bilgileri başka amaçla kullanma hazırlığında olduğu yönünde haberler olduğuna dikkat çeken Ergün, bu nedenle ileride herhangi bir mağduriyete uğranılmaması için şahsi bilgilerin gizli tutulması gerektiğini hatırlattı. Ergün, "Emeklilerimizin bu konuda çok dikkatli olmalarını istiyoruz. Hiç kimseye ve kuruluşa bu konuda, kişisel bilgilerini ve imzalarını içeren dilekçeler vermemelerini istiyoruz" dedi. Konuyla ilgili çalışmaların bir an önce sonuçlandırılması gerektiğini ifade eden Ergün, şunları kaydetti:
"Ne yazık ki, azıcık birikimlerini alabilme hayali kuran emeklilerimiz, dolandırıcıların ve sahtekarların açık hedefi haline gelmiştir. Hükümetimizden talebimiz en kısa sürede yasa tasarısı hazırlık çalışmalarının tamamlanması ve bu mağduriyetin giderilmesidir. Aksi takdirde başka mağduriyetlerin doğacağı gün gibi ortadadır. Birileri, emeklilerin kişisel bilgilerini toplayabilir ve bu bilgileri çıkar amaçlı gruplar tarafından kullanılmasına imkan tanıyabilir" dedi.