|
|
|
"AB sözünü tutmalı"
Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin önemine dikkat çeken İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, AB’nin Türkiye’ye verdiği sözleri tutması gerektiğini söyledi..
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Kıbrıs'ta 2004 yılında yapılan ve Türklerin evet Rumların ise hayır oyu kullandığı referandum başarılı olsaydı, Türkiye'nin AB sürecinde bu sorunların yaşanmayacağını söyledi.
Ankara'da resmi temaslarda bulunan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü ziyaret etti. Dışişleri Bakanlığı konutunda gerçekleşen ve iki saate yakın süren görüşmenin ardından iki bakan gazetecilerin karşısına çıktı.
"TÜRKİYE'NİN DÖNÜŞÜMÜ AVRUPA'NIN EN ÖNEMLİ SÜREÇLERİNDEN"
Basın toplantısı sırasında Türkiye'nin bir Avrupa Birliği ülkesi olduğunu söyleyen Bildt, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik müzakereleri sürecinde birtakım sıkıntılar yaşadığını ancak 15 yıl önce İsveç'in üyelik sürecinin de kolay olmadığını söyledi. Şu anda hem Türkiye'de hem de Avrupa Birliği'nde bir geçiş dönemi yaşandığını kaydeden Bildt, Türkiye'nin geçirdiği bu dönüşümün, Avrupa'nın gördüğü en önemli süreçlerden biri olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin
AB üyeliğinin gerek Ankara gerekse Brüksel için önemli olduğunu vurgulayan İsveç Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Ankara Anlaşması nedeniyle bazı yasal sorumlulukları bulunduğunu ancak AB'nin de Türkiye'ye verdiği sözleri tutması gerektiğini söyledi.
Kıbrıs ile ilgili sıkıntıların giderilmesi gerektiğini belirten Bildt, AB içinde Türkiye'nin üyeliği konusunda stratejik bir vizyona ihtiyaç duyulduğunu ve gelecek 10 günün çok önemli olduğunu kaydetti.
"STRATEJİK VİZYON HAKİM OLMALI"
Türkiye ile AB arasındaki üyelik sürecinin devam etmesinin önemli olduğunu vurgulayan konuk bakan, Türkiye'nin komşularının Danimarka ya da Norveç olmadığını, Türkiye'nin stratejik açıdan önemli bir yerde bulunduğunu ifade etti. Bildt, Türkiye'nin üyeliğinde de stratejik bir vizyonun hakim olması gerektiğini belirtti.
Kıbrıs sorunun çözümü içinde olumlu bir bakış açısına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Carl Bildt, Kıbrıs'ta çözüm için Birleşmiş Milletler'i adres gösterdi.
Kıbrıs'ta bölünmeye engel olunamadığını ifade eden İsveç Dışişleri Bakanı, 2004 yılında Türklerin evet, Rumların ise hayır dediği referandumda başarılı bir sonuç alınsaydı, bugün Türkiye'nin AB üyeliğinde bu tür konuların konuşulmayacağını vurguladı.
(ANKA)
|