|
|
|
Merkel-Chirac buluşması
Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Komisyonunun Türkiye ile sürdürülen tam üyelik müzakereleriyle ilgili tavsiye kararının gelecekte yapılacak AB dışişleri bakanları toplantısı ve AB zirvesi için ''iyi bir temel'' oluşturduğunu söyledi.
Almanya'nın Saarland eyaletinin Mettlach kentinde geleneksel ''Weimar Üçgeni'' görüşmeleri kapsamında bir araya gelen Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Polonya Devlet Başkanı Leh Kaczynski, ortak basın toplantısı düzenlediler.
Görüşme sonrası gerçekleştirilen basın toplantısında Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Merkel'le Türkiye konusunda hemfikir olduklarını söyleyerek, "Türkiye'nin protokolü yerine getirmemesinden üzgünüz" dedi.
Almanya
Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin gelecek sonbaharda Türkiye'de yapılacak seçimlerden sonra, ancak Avrupa'daki 2009 yılında yapılacak seçimlerden de önce bir rapor hazırlanması için AB içinde lobi yapacağını söyledi.
ÜLTİMATOM İSTEMİYORUZ
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Polonya Devlet Başkanı Leh Kaczyniski ile düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Merkel, AB'yi Türkiye'ye bir ultimatom vermesi için zorlamadıklarını söyledi ve "Amacımız Ankara Protokolünün uygulanması...Herhangi bir şekilde ültimatom istemiyoruz" dedi.
Türkiye'nin de, mevcut durumda şartların sertleştirilmediğini görmesi gerektiğini belirten Merkel, Türkiye'nin Ek Protokolü uygulaması için çabalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
CHİRAC: GELİŞME OLMAMASI ÜZÜCÜ
Fransa Cumhurbaşkanı Chirac da, görüşmede Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyonu konusunu ele aldıklarını belirterek, ''Ankara Protokolüyle ilgili olarak gelişme olmaması üzücü. Olumlu gelişmeler olmasını ümit ediyoruz'' diye konuştu.Bu konuda Fransa'nın Almanya ile aynı görüşleri paylaştığını ifade eden Chirac, Polonya'nın görüşlerinin de kendi görüşlerinden fazla farklı olmadığını savundu.
Polonya Devlet Başkanı Kaczynski ise görüş ayrılıkları bulunan konuları da ele aldıklarını, bunlar arasında Türkiye ile müzakerelerin sürdürülmesi konusunun da bulunduğunu belirterek, ''Türkiye ile müzakerelerin sürdürülmesinden yanayız. Bu, uzun bir süreç. Sonuçlarını uzun zaman sonra alacağız. Ancak bu konudaki tutumumuz değişmedi'' dedi.
Polonya'nın Türkiye'ye yakınlık duyduğunu ifade eden Kaczyinski, ''Bu konuda karar değiştirmedik. Gelişmeler Türkiye'ye bağlı, ancak mevcut sorunların çözülebileceğine inanıyorum. Türkiye'ye yakınlık duyuyoruz. Ancak Avrupa standartlarına da uyulmalı, AB tarafından da'' şeklinde konuştu.
Avrupa Komisyonu'nun sekiz başlığının dondurulması önerisini yetersiz bulan Merkel ve Chirac, Türkiye'ye yükümlülüklerini yerine getirmesi için süre verilmesini istiyor.
Fransız-Alman önerisinin diğer AB ülkelerine sunulacağı belirtiliyor. Türkiye'ye süre verme fikrinin ilk kez Yunanistan tarafından Kasım sonunda Riga'da yapılan NATO Zirvesi sırasında dile gerildiği, Merkel ve Chirac tarafından benimsediğine dikkat çekiliyor.
Bu arada, Le Monde gazetesinin internet sayfasında Türkiye'ye 18 aylık bir süre verilmesi öngörüldüğü, böylece 2007 yılında Türkiye'de yapılacak seçimlerin ardından kurulacak hükümete zaman sağlanacağı kaydedildi.
Avrupa Komisyonu genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de dün Reuters'a, Merkel ve Chirac'tan, Türkiye'ye Güney Kıbrıs'a limanlarını açması konusunda yeni bir tarih belirlenmesi konusunda baskı yapmamalarını istemişti.
(REUTERS, ANKA, AA)
|