* Toplumdaki kadınların örnek alacağı, cesaretle iş hayatına atılacağı bir rol model olduğunuzu düşünüyor musunuz? Bir rol model olarak, kendimi öyle görerek başlamadım iş hayatına. 'Çalışacağım ve kadınların gücünü göstereceğim' gibi bir iddiam olmadı. İş hayatına isteyerek, severek başladım ve başarılı projeler gerçekleştiren bir sanayici olmak istedim. Üretimi, yaratmayı sevdim. Şanslıydım da, bunu yapabilecek durumdaydım. Ama sonraki çalışmalarımda gördüm ki insanlar beni rol model olarak kabul ediyor.
* Siz aynı zamanda 'ilkleri' gerçekleştiren bir kadınsınız. TÜSİAD üyesi olan ve yönetimine giren, bir üniversitenin mütevelli heyeti başkanı olan ilk kadınsınız. Aynı zamanda Sabancı Ailesi'nin iş hayatına giren ilk kadın bireyisiniz. Bu size bir sorumluluk yüklüyor mu? Evet,
doğrudur. Bu durum başarılı olmak için ilave bir sorumluluk yaratıyor. Biz kadınlar, ister iş hayatında ister akademik hayatta, girişimcilikte veya sivil toplum örgütlerinde, ne yapıyorsak başarılı olmaya çalışmalıyız. İlk olmak gibi bir sorumluluğu olanların daha çok çalışması ve başarıyı araması lazım. Çünkü bizlerin başarısı arkadan gelenleri de ilgilendiriyor. Bizden sonra başlayanlara karşı ortamda "pozitif önyargı" oluşmasını ve kapıların daha kolay açılmasını sağlamak için ilave bir sorumluluk söz konusu.
* Yani şunu söylemek mümkün mü; ilk olanlar sadece bireysel başarıdan ziyade aynı zamanda bir de misyon üstleniyor. Bir yolu aça aça gitmek zorundalar. Öyle mi? Bunu böyle düşünmüyorsun yaşarken ve çalışırken, başlarken. Ama ister istemez bir misyon da beraberinde geliyor. Örneğin, bizim siyaset hayatımızda biraz böyle oldu. Kadın başbakanımız çok başarılı olmayınca kadınlar biraz siyasetten uzaklaştı gibi geliyor bana.
* Dünyanın önemli ekonomi gazete ve dergilerinde listelere giren kadınlardan biri oldunuz. Bu durumu nasıl karşıladınız? Listelere girmenin hem kendi adıma, hem de Türk kadını adına önemli olduğuna inanıyorum. Ancak ben "güçlü kadın" yerine "başarılı kadın" denmesini tercih ederim. Ben başarının gücüne inanıyorum.