Merkez Bankası Başkanı döviz kredisi için halkı uyardı.
Başkan Durmuş Yılmaz 2001 gibi bir kriz ortamı olmayacağını belirtti ve şöyle dedi: "Dövize endeksli krediler 1.5 milyar YTL'yi buldu, döviz kazanmayan borçlanırken dikkatli olsun. Kredi kartında taksit azalıyor. Bu güzel gelişme."
'2001'deki gibi kriz yaşanmaz'
MERKEZ Bankası Başkanı Yılmaz, 2001'deki gibi ekonominin tüm temellerinin bozulduğu bir ortamın söz konusu olmadığını söyledi TÜM kesimlere uyarılarda bulunan Yılmaz, 1.5 milyar YTL'lik dövize endeksli kredi kullanan vatandaşa "Bu kredilerden kaçının" dedi.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye ekonomisinin içinde olduğu ortam ve makroekonomik temellerin, kriz çağrıştıran herhangi bir yaklaşımdan son derece uzak olduğunu söyledi. Krizle ilgili herhangi bir gelişme olacağını düşünmediklerini, ancak hızla değişen dünyada dalgalanmalar olabileceğine dikkat çeken Yılmaz, "2001'deki gibi ekonominin bütün temellerinin bozulduğu, beklentilerin negatifleştiği, insanların ümitlerinin kırıldığı bir ortam görmüyoruz. Kriz diye bir şey söz konusu değil. Topluma belirsizlik beklentisi vererek, ekonominin işleyişini bozmak, kimsenin çıkarına değil" değerlendirmesinde bulundu. Yılmaz, Finansal İstikrar Raporu'nun 3'üncü sayısının açıklanması nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, ekonominin tüm kesimlerine uyarılarda bulunurken, birçok konuya değindi. Sade vatandaşa dövize endeksli borçlanırken dikkatli olmasını öneren Yılmaz, Devlet Bakanı Ali Babacan'a da "Bağımsız bir cumhuriyet değiliz. Bağımsız cumhuriyetin bir kurumuyuz" mesajı gönderdi.
Reel
kesimin döviz açığı Banka dışı kesimin yabancı para pozisyon açığı 2005 sonunda 29 milyar dolar iken yüzde 49 artışla Eylül 2006'da 43 milyar dolar seviyesine yükseldi. Burada, çok daha büyük ölçekli ve döviz geliri olan firmalar borçlanıyor. Bu da sağlıklı bir gelişme. Tabi yurt dışından borçlanmada bir kur riski var. Firmaların niçin borçlandıklarına gelince, içeride faiz oranları yüksek. Şu hiçbir zaman unutulmamalı, kur riski duruma göre içerideki faiz oranlarından da yüksek olabilir. Dışarıdan borçlanan firmalarımız bu durumu hesaplarına, kitaplarına dahil etmeli.
2009'da TL geri geliyor 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren paradaki "Yeni" ifadesi kalkacak. TL'ye geçilecek. Konuşmamda YTL yerine TL ifadesini kullandım; çünkü uzun vadede, gelecek nesiller bunu TL olarak tanıyacaklar.
BDDK ile rakip değiliz Merkez Bankası'nın asli sorumluluğu fiyat istikrarı; ama finansal istikrardan da sorumluyuz. Fiyat istikrarı, finansal istikrarla çelişmiyor. BDDK ve Merkez Bankası, finansal istikrarda rakip değil, işlemleri koordine eden iki kuruluş. Finansal istikrarla, fiyat istikrarı arasındaki ilişki "tavuk-yumurta" olayı gibi. Ama Türkiye deneyimi gösteriyor ki, fiyat istikrarı olmadan finansal istikrar olmuyor.