Kireçlenmeyi egzersizle önleyin
Yaşlılığa bağlı olarak artan ve gündelik yaşamda sıkıntıya neden olan eklem kireçlenmesiyle baş etmenin en etkili yolu bilinçli egzersiz yapmak.
Boyun, sırt, bel omurgası, diz, kalça ve parmak eklemlerini etkileyen eklem kireçlenmesinin neden olduğu ağrılar; sosyal yaşama da darbe vuruyor, yaşam kalitesini negatif yönde etkiliyor. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülseren Akyüz, kireçlenmeyle ilgili sorularımızı yanıtladı:
* Yaşlanma kireçlenmeyi artırır mı? Yaşlanan bedenimizde ömrünü tamamlayan veya yaralanma neticesinde ölen hücreler, çoğunlukla yerini yenilerine bırakırlar. Fakat eklem kıkırdağı, 'yenilenme' potansiyeli olmayan bir dokudur. 25-34 yaş arasında binde 1 olan eklem kireçlenmesinin görülme oranı 65 yaş sonrasında yüzde 80'e çıkıyor. 40 yaşından sonra daha sık görülen kireçlenme; boyun, sırt, bel omurgası, diz, kalça ve parmak eklemlerini etkiler.
* Sabah tutukluluğu için spor yapmak bir yarar sağlar mı? Eklem kireçlenmesinin en önemli belirtisi olan ağrı; hareketle artar, istirahatla azalır. Özellikle sabahları kısa süren tutukluklar için spor yapılması; tutuklukları gidermeye ve eklem hareketini kontrol eden kasların kuvvetlendirilmesine olanak sağlar. İyi hareketin yapılabilmesi için kas kuvvetine, kabiliyete ve eklem yetkinliğine ihtiyaç vardır. Bu yüzden şahısların kas kuvvetlerinin ve eklem hareketlerinin değerleri saptanarak, potansiyellerine göre uygun ve yeterli egzersiz programı verilmeli.
* Kireçlenmenin en sık görüldüğü yerler? Sıklıkla bel, diz, ayak bileği, kalça eklemi gibi yük altında çalışan eklemlerde olsa da omuz, dirsek, el bileği, el eklemleri ve hatta çene ekleminde kireçlenme görülebilir.
Sevdican GÜNEŞ
|