|
 |
 |

  |
|
'İlaç şirketlerinin satılması trajik'
Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Barut, yerli ilaç şirketlerinin satışına baştan beri karşı çıktıklarını belirterek "Ülke için stratejik önemi olan bu şirketlerin satışı engellenmeli" dedi.
Abdi İbrahim İlaç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Fako, Deva, İltaş, İbrahim Etem Ulugay gibi çok sayıda yerli firmanın yabancılar tarafından satın alındığını veya sektörden çekildiğini hatırlatarak "Bizim yerli sanayicimizin yapabileceklerini, yabancı sermaye yapmamalı'' dedi. Adana Eczacı Odasınca, 50. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen ''Geçmişte ve Gelecekte Eczacılık'' konulu panele katılan Barut yerli ilaç sanayisinin bugünlere gelmesinde eczacıların büyük rolünün olduğunu belirterek, yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini söyledi. İlaç üretiminin ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip olduğunu savunan Barut, şöyle konuştu: "Ulusal firmaların çoğu satılmakta. Biz başından beri karşı çıktığımız bu olaya karşı durmaya devam edeceğiz. Yerli firmaların satılması trajik bir olay. Ülke için stratejik öneme sahip bu firmalar desteklenmeli, satışları engellenmeli. Biz sanayiden elde ettiğimiz geliri, sanayiye yatırmaya devam edeceğiz.'' Önceki yıllarda eş değer ilaç uygulamasına karşı çıkan çok sayıdaki uluslararası firmanın artık eş değer ilaç üretimi yaptıklarını hatırlatan Barut, "40 tane yabancı firmayla çalışıyorum, hepsinin eş değer ilaç üretimi var. Bu artık kabullenilmeli" dedi.
İTHAL
İLAÇ PAZARI BÜYÜYOR Türk Eczacıları Birliği Başkanı Mehmet Domaç da dünya koşullarının hızla değiştiğini, eczacıların şimdiden bu değişime ayak uydurması ve gerekli hazırlıkları yapması gerektiğini söyledi. Türkiye'de ithal ilaç pazarın arttığına dikkati çeken Domaç, "Giderek daha çok ithal ilaç satıyoruz. Türkiye ilaç ve ilaç ham maddesi bakımından dışa bağımlı durumda. Bunun önüne geçilmesi için yerli ilaç sanayicisinin mutlaka orijinal ilaç üretimi ve Ar-Ge yatırımı yapması gerekiyor. Yatırım yapmadığımız takdirde küçülmek durumunda kalırız. Bir orijinal ilaç bulmak ve satışa sunmak, bu alanda yapılan 25-30 yıllık emeğin tamamını karşılamaya vakıftır'' dedi. Eczacıların ilaçların alıcıya ulaşmasında lokomotif görev üstlendiklerini vurgulayan Domaç, eczacıların sektörden çekilmesi durumunda ise uluslararası firmalar tarafından tekelleşmeler yaşanacağını belirtti. AB uyum yasaları çerçevesinde, 'serbest eczane' kavramının 'halk eczaneleri' şeklinde değiştirilmesi düşüncesinde olduklarını belirten Domaç, TEB olarak eş değer ilaç uygulamasını desteklediklerini sözlerine ekledi.
|