Devlet Bakanı Ali Babacan, kayıt dışılıkta son 4 yılda hiçbir ilerleme kaydedemediklerini belirterek, "Bunu itiraf etmek ve kabul etmek zorundayız" dedi.
Babacan, Dünya Ekonomik Forumu Türkiye Zirvesinde gerçekleştirilen "Türkiye'nin Ekonomik Açıdan Uzun Vadeli Avantajları" konulu oturumda yaptığı konuşmada, herhangi bir ülke için yatırım çekebilmek ve avantaj sahibi olmanın önemli olduğunu belirtirken, önce siyasi sonra da makro ekonomik istikrarın sağlanmasıyla yatırımların çekilebileceğini söyledi.
AB perspektifinin Türkiye'nin önünü görebilmesini sağladığını dile getiren Babacan, bu perspektifle birlikte özel sektörün ve yatırımcıların 4-5 sene sonrasını görebilme olanağına sahip olduğunu kaydetti.
Babacan,
birçok gelişmekte olan ülkede demokrasinin gelişeceğine dair herhangi bir garanti bulunmadığını belirterek, son 4 yılda Türk ekonomisinde kaydedilen gelişmeleri anlattı. Babacan, kısa süre öncesine kadar Türkiye'nin yoğun nüfusunun sorun olarak görüldüğünü, ancak şimdi bunun önemli bir varlık olarak algılandığını vurguladı.
İstihdam rakamlarına da değinen Babacan, yüzde 10 işsizliğin arkasındaki en önemli nedenlerden birinin beceri eşitsizliği olduğunu belirterek, bu nedenle sanayicinin kendisiyle çalışacak uygun eleman bulamadığını, bunun giderilmesinde mesleki eğitim becerilerini eşleştirmenin önemine dikkat çekti.
Türkiye'de kayıt dışı ekonominin hala önemli sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Babacan'a oturumun sorular bölümünde "kayıt dışılıkla mücadelede hükümetin planına" ilişkin soruları yanıtladı. Babacan, şunları kaydetti:
"Belki tek ilerleme kaydedemediğimiz alanlardan bir tanesi ne yazık ki budur. Geçtiğimiz 4 yıl içinde Türkiye'deki kayıt dışılıkla ilgili belki hiçbir ilerleme kaydedemedik. Bunu itiraf ediyorum ve kabul etmek zorundayız. Çok talihsiz tabii ama durum bu" yanıtını verdi. Ali Babacan, reform ve dönüşüm süreci ne kadar engebeli olursa olsun Türkiye'nin bunu sürdüreceğini belirterek, "Bunun bedeli bizim siyasi partimize ne olursa olsun bunları gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Kayıt dışıyla mücadele için ne yaptık? Vergi oranlarını düşürdük. Azalan vergi oranları, insanları kayıt dışılıktan caydıracaktır diye düşündük" dedi. CARİ AÇIKTA ENERJİ FİYATLARI ETKİLİ OLDU Babacan, petrol ve petrol ürünleri fiyatlarındaki artışın cari açığın artmasında önemli rol oynadığını belirtirken, "Enerji fiyatlarındaki yükselişle birlikte yüzde 3.5 cari açık meydana geldi" dedi. Babacan, konuşmacıların YTL'nin aşırı değerli olduğu yönündeki görüşleriyle ilgili olarak da, "YTL'nin değer kaybetmesi evet bir sorun, ama değer kazanması cari açık sorununu çözmez. Yapısal çözümler aramalıyız" dedi. (ANKA) (EYL/BİR) 24.11.2006 -13:49