Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Türkiye ekonomisindeki kayıt dışı oranı, çok yüksek ve bununla mutlaka mücadele etmemiz gerekir, çünkü kayıt dışı ekonomi, Türkiye'nin gerçek ekonomik potansiyelini kullanmasını önlüyor" dedi.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ''Türkiye'de öngörülebilirlik, fiyat istikrarıyla güçleniyor'' dedi.
Dünya Ekonomik Forumu Türkiye Zirvesi çerçevesinde düzenlenen ''Mali Hizmetler İçin Bölgesel Bir Merkez Yaratma'' konulu toplantıda konuşan Yılmaz, Türkiye ekonomisinde fiyat istikrarının önemini vurgulayarak, bunun için de sıkı bir para ve maliye politikasının gerekli olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin önceki dönemde yüzde 80 düzeylerinde enflasyon yaşadığını ve yüksek enflasyon nedeniyle iş dünyasının uzun dönemli kararlar alamadığını hatırlatan Yılmaz, Merkez Bankasının kaynaklarının eskiden hükümeti fonlamak için kullanıldığını vurguladı. Yılmaz, ''Ancak şimdi temel amacımız, fiyat istikrarı, dolayısıyla mali istikrarı sağlamak ve öngörülebilirliği güçlendirmektir'' şeklinde konuştu.
Kayıt
dışı ekonomi konusuna da değinen Yılmaz, kayıt dışı ekonominin tam bir ekonomik kalkınmanın önünde engel olduğunu ifade ederek, kısa vadede yüksek maliyetler nedeniyle istihdamı desteklese de uzun vadede istihdam ve mali sektör üzerinde olumsuz etkisinin bulunduğunu kaydetti.
Türkiye'de iş adamlarının neden kayıt içinde değil de kayıt dışı istihdama yöneldiklerinin nedeninin araştırılmasının gerektiğine işaret eden Yılmaz, bunun temel nedeninin, istihdam üzerindeki yüksek maliyetler olduğunu, bu nedenle iş adamlarının üzerindeki istihdam yükünün azaltılması gerektiğini söyledi.
Türkiye'deki kayıt dışı ekonominin boyutunun; bazılarına göre yüzde 30 bazılarına göre ize yüzde 50 oranında bulunduğunu belirten Yılmaz, ''Türkiye ekonomisindeki kayıt dışı oranı, çok yüksek ve bununla mutlaka mücadele etmemiz gerekir, çünkü kayıt dışı ekonomi, Türkiye'nin gerçek ekonomik potansiyelini kullanmasını önlüyor'' dedi. (AA)