Kanser aşısı 10 yıla kadar gerçek olacak
Sonunda bir hayal daha gerçek oluyor! Gelecek 10 yıl içinde lenfoma, mide, akciğer, meme, deri, pankreas ve kolon kanserleri aşı ile tedavi edilecek.
Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü ve Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı'nın iş birliği çerçevesinde geçtiğimiz günlerde İstanbul'da kanser zirvesi yapıldı. Kanser konusunda dünyaca ünlü 120 hekimin katıldığı ve Hilton Otel'de gerçekleşen Ortadoğu Kanser İşbirliği Toplantısı'nda; kanser tedavisinde son aşamaya gelindiği açıklandı. Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü Kanser Aşıları Direktörü Prof. Dr. Samir Khleif, çıkacak kanser aşıları ile ilgili olarak sorularımızı yanıtladı:
* Aşı olup kanserden kurtulmak mümkün mü, yoksa hayal mi? Aşı olarak kanserden kurtulmak artık mümkün. Bugüne kadar hayal gibi görünen şey gerçek olacak ve kanser, aşılarla son bulacak. Tedavi edecek aşılar, 10 yıl içinde piyasada kullanılmaya başlanabilecek. Yine de riski sıfırlayana kadar tarama ve korunma yöntemlerine devam etmeliyiz.
* Hangi kanser aşıları yolda? Gelecek 10 yıl içerisinde lenfoma, mide, akciğer, meme, deri, pankreas ve kolon kanserleri aşı ile tedavi edilecek. Deneysel çalışmaları devam eden lenfoma ve mide kanserine yönelik olumlu sonuçlar aldık. Yakın bir gelecekte bu aşılar, kanser tedavisinde kullanılabilecek düzeye gelecek.
* Kanser aşıları, kanserin hangi aşamasında uygulanıyor? Aşı, özellikle çok küçük kanser hücrelerinde, dokularında etkili oluyor. Bütün vücuda yayılmış, ilerlemiş bir hastalıkta aşı etkili olamaz. Tümör kitlesi büyüdükçe, tümör hücreleri artıp çoğaldıkça, aşının etkisi azalıyor.
* Tek bir aşı tüm kanserlere çare mi? 'Tek aşı tüm kanser türlerinde etkili olacak' şeklinde yanlış bir inanış var. Üstelik bu inanış hastalarda olduğu kadar, hekimlerde de var. Kanser, yaşam sırasında kendiliğinden oluşan bazı değişikliklerden oluyor. Vücudun bazı hücreleri aşı yöntemiyle tümöre karşı yönlendiriliyor ve bağışıklık sistemi artıp bunun sonucunda tümör ölüyor.
* Kanser önlenebilir mi? Her birinde olmasa bile akciğer, selviks (rahim ağzı) ve akciğer zarı kanseri (mezotelyoma) çevresel kaynaklıdır. Bu nedenle sigara, yaşam tarzı ve şişmanlık kontrol edilebilirse, bu kanser türleri görülmeyebilir. Ortadoğu'daki kanser vakaları arttı ve buna bağlı ölümler yüksek rakamlarda gerçekleşmeye başladı. Bunun nedeni; kanserli kişilerin çok geç dönemde hastaneye başvurması.
SEVDİCAN GÜNEŞ
|