|
|
Başımızın üstünde yeri var
Günümüzde yerini bere ve keplere bırakan şapkalar, eskiden asalet, şıklık ve statü simgesiydi. Beyoğlu Hacupulo Pasajı'ndaki Madam Katia'nın şapkacı butiği, Hatırla Sevgilidizisi için şapkalar tasarlıyor.
1925 yılında Atatürk'ün Şapka Devrimi'ni ilan etmesiyle, sarık ve cüppe yasaklanmış, şapkalar modernliğin ve asaletin simgesi olarak toplumdaki yerini almıştı. O yıllarda şapka bir gurur göstergesiydi. Gerçek hanımefendiler ve beyefendiler, başlarında şapkaları olmadan değil davete katılmak, sokağa dahi çıkmazlardı. Beyoğlu, o dönemki adıyla Pera, Paris modasını takip eden, Rum asıllı madamların şapka butikleriyle doluydu. O yıllarda gururlu ama biraz mağrur kadınlar, yolda yürürken gözlerini şapkalarının tülleriyle gizlerlerdi. Bugün ise tüm bunlar yalnızca filmlerde, televizyonda ya da resimlerde karşımıza çıkan, eski bir İstanbul hatırası olarak hafızalarımızdaki yerini aldı. Beyoğlu Hacupula Pasajı'ndaki Madam Katia'nın şapkacı butiği ise, içeri girenleri işte bu eski yıllara götürüyor. Gerçek hanımefendilerin şapkasız, tayyörsüz ve eldivensiz sokağa çıkmadığı yıllara.
DİZİ FİLMLERE ÖZEL ŞAPKA Butik, şimdiki sahibi Katia Kiracı'nın annesi Madam Eva tarafından 1955 yılında açılmış. Madam Eva, şapka yapmayı, Paris La Fayette'te, dönemin ünlü modacısı Pierette Cartier'in yanında öğrenmiş. İstanbul'a döndükten sonra da Aznavur Pasajı'nda açmış ilk butiğini. Sonrasında pasaj restore edildiği için Hacupulu Pasajı 37 numaraya taşınmış. Bugün ise butiği kızı Katia Kiracı, kuzeni Figen Minaoğlu ile birlikte işletiyor. Hayatlarını şapka tasarlayarak geçiren ikilinin en büyük şikayeti ise şapkaya eski yıllarda verilen önemin kalmaması ve yüzyıllık bir geleneğin yok olup gitmesi. Ancak son yıllarda hareketlenen retro modası, dizilere ve filmlere de yansıyınca, yapım şirketleri butiğin müşteri listesindeki yerini almış. Şimdilerde dizi, film ve kliplere eski zaman şapkaları hazırlayan butik son olarak, atv'de bu hafta vizyona giren Hatırla Sevgili dizisi için şapkalar tasarlamış.
GAYRİMÜSLİMLER VE ÜNLÜLER Bir zamanlar Fatma Girik, Belgin Doruk ve Türkan Şoray'ın da müdavimi olduğu butiğin şimdiki müşterileri ise yoğunluklu olarak gayrimüslimler. Nişan ve düğünlerde şapka takma geleneğini sürdüren gayrimüslimler, elbiseleriyle butiğe gelerek, buradaki örnek modellerden birini seçiyor ya da kendi istedikleri modeli diktirebiliyorlar.
KİRALAMA İMKÂNI Butikte bulunan, boy boy, renk renk şapkaları, isteyenler 100-150 YTL arasında kiralama imkanına da sahipler. En az iki gün öncesinden ise özel sipariş üzerine şapkalar hazırlanıyor. Modellerin hepsi Fransa'dan ya da moda dergilerinden örnek alınıyor. Şapka geleneğini yaşatmak için çalışan butik, defilelere de şapka veriyor.
NEREDE O ESKİ GÜNLER? Eskiden tayyörün şapka ve uyumlu bir eldivenle birlikte giyildiğini söyleyen Figen Minaoğlu, "Şimdi ise gençler çok daha farklı giyiniyor. Bugün bu şapkaları takıp sokağa çıksanız, insanlar garip garip bakarlar. Oysa şapka 1900'lü yıllarda kadın erkek herkes için bir asalet simgesiymiş," diyor. Koşuşturma içinde geçen, zariflikten çok rahatlığın ön plana çıktığı 21. yüzyıl şehir hayatına inat, Beyoğlu'ndaki ufacık bir butik, ticaretten ve para kaygısından uzak, eski bir geleneği sürdürmek için savaşıyor.
BURCU ALDİNÇ
|