|
|
'Devlet şizofreni konusunu ele almalı'
Doktor Kesal, "İddiamız, bu insanların iyileşmelerini en çok etkileyen sosyal yaşamda durmaları. Onların üretmeleri ve para kazanmaları, tedavinin bir parçası. Hedefimiz, öncelikle projeyi bir yıl sürdürmek. Daha sonra bunu sürdürülebilir bir proje haline dönüştürebilirsek, Dünya Bankası yine katkı sağlayabilir. Taksim'de bir showroom açılıp, ürünler burada satılabilir. Yine 100 kişilik bir atölye, üretimi artırabilir" diye konuşuyor.
TÜRKİYE'DE BİR İLK Kendisi de şizofren olan Şizofreni Dostları Derneği Başkanı Mesut Demirdoğan ise, projenin Türkiye'de bir ilki gerçekleştireceğini vurgulayarak, "Üyelerimizin birçoğu hastalığından dolayı çalışamıyor. Vakit geçirebilecekleri olanakları da yok. İş gücü kaybı çok fazla. Şizofrenler, özürlü kadrosuna müracaat etse ve iyileşmiş olsa dahi işe alınmıyorlar. Biz devletin bu konuyu ele almasını istiyoruz. Biz bu küçük model ile bir örnek teşkil edeceğiz" diyor.
'ÜRETMEK,BİR TERAPİ GİBİ' Büyük bir keyifle mum yapımına başlayan şizofrenler arasında mumları özenle boyayan Özlem ve Sevil Hanım, "Bu, tam bir terapi gibi. Bir şeyler üretmekten çok mutlu oluyoruz, bizi çok rahatlatıyor, iç huzuru veriyor. Bir şeyleri başarmak çok keyifli" diyor.
|