|
|
|
İmam hatip ile genel lise eşit
Milli Eğitim Şûrası tüm liselileri üniversiteye girişte eşit kılacak ÖSS öncesi 'Olgunluk Sınavı' yapılması kararı aldı.
Katsayıya makyaj Milli Eğitim Şûrası'nda, 4 gündür tartışılan imam hatiplerin önünü açan katsayı kararına yeni biçim verildi. Buna göre imam hatip ve diğer meslek liselilere, ÖSS öncesi "Olgunluk Sınavı" yapılacak. Karar doğrultusunda değişiklikler yapılırsa, genel-meslek lisesi ayrımı olmadan tüm mezunlar bu sınava girecek. Böylece üniversite yolunda imam hatiplilerle genel liseliler arasında bir fark kalmayacak.
ÖSS öncesi sınav
Milli Eğitim Şûrası'nda tüm liselileri üniversite girişte eşit kılacak "olgunluk sınavı" getirilmesi kararlaştırıldı. Olgunluk sınavını geçenler ÖSS'ye girebilecek. Meslek ve imam hatip liseliler, kendi alanlarında genel liselilere göre avantajlı olacak.
Milli Eğitim Şûrası'nda, 4 gündür tartışılan imam hatiplerin önünü açan katsayı kararına yeni biçim verildi. İmza altına alınan kararda, imam hatip ve diğer meslek liselilere, "olgunluk sınavı" aracılığıyla üniversite kapılarının açılması öngörüldü. Karar doğrultusunda değişiklikler yapılırsa, genel-meslek lisesi ayrımı yapılmadan tüm lise mezunları olgunluk sınavına girecek. Böylece üniversite yolunda imam hatip liselilerle genel liseliler arasında bir fark kalmayacak. Farklı katsayı yerine, öğrenciler olgunluk sınavından alacakları puana göre üniversiteye girecekler. Şûra'da alınan karar, genel liselilerin üniversite yolunu daraltıyor.
ÖNERGE VERİLDİ Şûra'da akşam saatlerine kadar süren tartışmaların ardından, Bakanlık Danışmanı Hazma Aydoğdu, MEB Personel Genel Müdürü Remzi Kaya, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, İzmir Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, eski Talim Terbiye Kurulu üyesi Sevinç Atabay ve öğretim üyeleri Adnan Kulaksızoğlu ile Ayşegül Ataman'ın imzasıyla önerge verildi. Önergeyle, alt komisyonda alınan "katsayı kaldırılsın" kararı "makyajlandı". Önergede şöyle denildi:
KATSAYI BİLİMSEL DEĞİL "Yükseköğretime girişle ilgili olan katsayı, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı uygulamaları pedagojik ve bilimsel değildir. Yükseköğretime girişte, öğrencilerin ortaöğretimden mezun oldukları alanın devamı niteliğindeki alanlara geçişte mevcut katsayı farkı kaldırılmalı ve ek puan verilmeli. Mesleki teknik eğitim kurumları da dahil olmak üzere tüm ortaöğretim kurumlarında ders ağırlığına göre alan belirlemesinin yapılması, aynı alandan mezun olanher türlü ortaöğretim kurumu mezunlarının eşit olarak yarışması benimsenmiştir." Daha sonra önergeye, "olgunluk sınavı yapılsın" ifadesi de eklendi. Bakanlık yetkilileri, karar yaşama geçirilirse, olgunluk sınavında belirlenen barajı geçenlerin ÖSS'ye girebileceğini söyledi. Karar, meslek liselilerin kendi alanlarına ek puan avantajıyla girmesinin önünü açtı.
GENEL LİSELİNİN YOLU DARALDI Aynı alanlara girmek isteyen genel lise mezunları, meslek liselilere göre dezavantajlı duruma düşecek. Örneğin makine bölümünde okuyan bir meslek lisesi öğrencisi, makine mühendisliğine girmek istediğinde, daha önce puanı kırılırken, bu kez genel lise öğrencisinden daha da fazla ek puan alacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in akşam saatlerinde yaptığı açıklama da, imam hatiplerin önünün açıldığını ortaya koydu. Çelik, 17. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulunda alınan kararın, katsayı uygulamasının kalktığı anlamına gelmediğini savunarak, "alanlarıyla ilgili bölümleri seçen öğrencilere ek puan verilmesi öngörülüyor'' dedi.
İLAHİYAT İSTERSE EK PUAN Orta öğretimde "alan belirlemesi" yapılacağını belirten Çelik, alınan kararı şöyle açıkladı: "Örneğin, İmam Hatip Lisesi'nin alanını sözel olarak belirledik. Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin alanını da eşit ağırlıklı olarak belirledik. İmam Hatip Lisesi mezunu alanıyla ilgili bölüme giderse ek puandan yararlanacak. Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu da eşit ağırlıklı bölümlere normal adaylar gibi gidebilecek ama İlahiyat'ı tercih ederse o zaman ek puan alacak."
Nergis DEMİRKAYA / ANKARA
|