|
|
Bayram tatlarının Kare As'ı
Ramazan bitip tatlı bir bayram telaşı başlayınca baklava, lokum, şeker, çikolata alışverişi gelir akla. Bu 'tatlı' âdeti sürdürmek için de en az birkaç ezbere adresimiz vardır. Jüri üyelerimizden favori adreslerini istedik. İşte bayram tatlarının kare as'ı
Güllüoğlu Karaköy Güllüoğlu, Semih Somer, Erol Günaydın, Selahattin Sönmez, Harry Nelas ve Cemil İpekçi'nin bayram tatları için favori seçenekleri. Karaköy'deki Güllüoğlu, uzun yıllardır baklava denildiğinde ilk akla gelen isimlerden biri. Gaziantepli ünlü baklavacı Mustafa Güllü'nün 1949 yılında Karaköy'de kurduğu imalathanede üretim yapan Güllüoğlu'nun başka şubesi yok. Tel: (0212) 293 09 10
Hacıbekir Saray'ın ileri gelenlerinin şekercisi olmuş olan Hacıbekir, rivayete göre Avrupa'da 'Turkish Delight' tanımlamasının da sebebi. Yüz yıl kadar önce Avrupalı turistlerin ülkelerine lokum götürmeleri üzerine lokumun adı dünyada 'Turkish delight' olmuş. Hacıbekir, lokum ve akide şekerleriyle Semih Somer, Selahattin Dönmez, Ayşe Kulin, Harry Nelas ve Nadir Güllü'nün tercihi. Tel: (0212) 244 28 04
Bebek Badem Ezmecisi Mudanyalı Mehmet Halil Bey, 1904 yılında İstanbul'a gelip Bebek'te küçük bir dükkan açarak baba mesleği olan badem ezmeciliğine İstanbul'da devam etmiş. O günden bugüne badem ezmesi denilince akla gelen ilk adreslerden biri olan Bebek Badem Ezmecisi, Semih Somer, Ayşe Kulin, Selahattin Dönmez, Nadir Güllü ve Harry Nelas'ın bayram için ilk tercihlerinden. Tel: (0212) 263 59 84
Baylan Arnavutluk'tan göç edip İstanbul'a gelen Filip Lenas, 1923'te Beyoğlunda ilk pastanesini açmış. Loryan olan adı, 1034 isim kanunu ile Baylan olarak değiştirilmiş. Atilla Dorsay, Nadir Güllü ve Semih Somer'in özellikle pralinli ve likörlü çikolataları sebebiyle seçtikleri Baylan'ın 1961 yılında Kadıköy'deki şubesi açıldı. Edebiyatçıların buluşma yeri haline gelen Baylan, birçok sanatçının da uğrak yeri halini aldı. Tel: (0216) 346 63 50 Divan Pastanesi Çiftekavrulmuş, fıstıklı ve naneli lokumlarıyla bayram tatları için tercih edilen Divan, Ayşe Kulin ve Selahattin Dönmez'in tercihleri. 1956 yılında, Divan Oteli'nin hizmete girdiği günlerde, Divan Pastanesi ve Divan Lokantası, İstanbullular ile tanıştı. Elmadağ'dan sonra Erenköy'de de şube açan Divan'ın zamanla 18 noktada şubesi açıldı. Tel: (0212) 233 35 07
Saray Muhallebicisi 1860'lı yıllarda Kerem Çavuş, kardeşleriyle birlikte İstanbul Fındıklı'da açtığı ilk muhallebicinin adıydı Saray. Yıllar sonra torunu Hüseyin Topbaş, 1935'te Kasımpaşa'da, 1949'da ise İstiklal Caddesi'nde Beyoğlu Saray şubelerini açtı. Saray Muhallebicisi Cemil İpekçi ve Erol Günaydın'ın bayram tatları olarak tercihleri. Tel: (0212) 521 08 88
Manolya Pastanesi Pastalarıyla meşhur ve bayram tatları denilince akla gelen yerlerden biri Manolya Pastanesi. Sunay Akın'ın pasta tercihi Manolya Pastane'sinden. Bayramda da pastasını Manolya Pastanesi'nden almayı tercih eden Sunay Akın, tercih sebebini "Lezzet ve kalite," olarak dile getiriyor. Tel: (0216) 489 36 92
Beyaz Fırın George Stoyanof'un Balat'ta başladığı meslek, 1927'de Karaköy'de ilk dükkânın açılmasının adımı oldu. 2. Dünya Savaşı'nda yokluktan sadece acıbadem satılan dükkânın şubesi, 1953'te Kadıköy'deki yerinde Beyaz Pastane adıyla açıldı. 1977 yılında Beyaz Fırın adını aldı. Beyaz Fırın, Sunay Akın'ın favorisi. Tel: (0216) 345 40 66
Özsüt İlki 1938 yılında İzmir'de açılan Özsüt'ün şube sayısı, 2005 yılı itibariyle 95'e ulaşmış. Tatlı, pasta, dondurma ve kurabiye üreten Özsüt'ün muhallebisi, Hülya Özer Çiltaş'ın bayram tatları için tercihi. Tel: (0212) 292 96 78
Bolulu Hasan Usta Bolulu Hasan Usta'da, aşure, ekmek kadayıfı, sütlü tatlılar üretiliyor. Sofra Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hülya Özer Çiltaş, fırın sütlacı ile Özsüt'ü bayram tatları konusunda tercih ediyor. Tel: (0212) 245 22 44
|