Erdoğan'ın "Elektrikteki yükü milletimizle paylaşabiliriz" sözlerinden sonra aylardır "Zam yok" diyen Enerji Bakanı da "tarife değişikliğine gidilebileceğini" açıkladı. Olası zam enflasyonu da körükleyecek....
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, AKP'nin olağan kongresinde yaptığı konuşmada, "4 yıldır elektriğe zam yapmadık. Bu bize belirli bir yük getirdi. Bunu milletimizle paylaşmak zorunda kalacağız" demesinin ardından Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de 'zam yapmayacağız' açıklamalarından çark etti. Bakan Güler, dün elektrikte fiyatlandırma konusu üzerinde çalıştıklarını, gerekirse tarife değişikliğine gidilebileceğini bildirdi. Oysa 1 Eylül tarihinden itibaren Türkiye Elektrik Ticaret AŞ'nin (TETAŞ), Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye (TEDAŞ) sattığı elektriğe yüzde 23.9 oranında zam yapmasının ardından başlayan tartışmalarda Bakan Güler bu artışın tüketiciye yansıtılmayacağını bildirmişti. Özelleştirme sürecinde olan TEDAŞ'ın zamla birlikte maliyetlerinin arttığını öne süren Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na(EPDK) bu konu ile ilgili yaptığı başvuru da havada kalmıştı. Bu arada alacaklarını tahsil edemeyen BOTAŞ yeniden doğalgaza zam için hükümetin kapısına dayandı. 4 yıldır elektrik fiyatını aynı seviyede tutan hükümet, bu süreçte dışa bağlı olduğu için doğalgazın fiyatını tutamadı. 4 yılda gazdaki fiyat artışı yüzde 85 gibi rekor bir rakama ulaştı. Toplam elektriğin yaklaşık yüzde 40'ını doğalgazdan üretildiği için gelinen noktada elektrik fiyatlarına zam yapmadan devam edilmesi imkansız hale geldi.
ZAM
MALİYETLERE YANSIYACAK Dün gazetecilerin elektrikte fiyat artışı ile ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Güler, bu kez "Ekonominin gereği neyse ona göre hareket ediyoruz. Bu, zam konusunda da aynı. Biz aslında elektrik fiyatlarında indirimler yaptık. Yaptığımız indirimleri göz önüne alırsanız bu zam değil, bir fiyat düzenlemesi olabilir" değerlendirmesinde bulundu. Güler'in bu sözlerinde IMF ve AB Komisyonu İlerleme raporunda elektrik zammının konu edilmesinden sonra Başbakan Erdoğan'ın da açıklamalarının etkili olduğu kaydediliyor. Elektrikte zam beklentisi giderek yükselirken zam oranın yüzde 5 olması halinde halen konutlarda 12.7 ykr olan elektriğin kilovatsaatinin 13.4 Ykr'ye çıkması söz konusu. Pahalı elektrik kullandığı için yurtdışında rekabet edememekten şikayet eden sanayicinin ise bu zammı maliyetlerine yansıtması gündemde. Yüzde 5'lik fiyat artışının bu nedenle enflasyona etkisinin en az 1 puan olması bekleniyor.