DaimlerChrysler'de rüşvet skandalı Becker'i de vurdu
Rüşvet skandalıyla sarsılan DaimlerChrysler'de sular durulmuyor. Skandala adı karıştığı için görevden alınan yöneticiler arasında eski Türkiye Başkanı Till Becker'in de olduğu bildirildi.
DaimlerChrysler hakkında başlatılan usulsüzlük ve rüşvet soruşturmaları genişletildikçe yeni ayrıntılar gün ışığına çıkıyor. Alman Wirtschaftswoche dergisinin haberine göre şirketin Otobüs Bölümünden Sorumlu Başkanı Wolfgang Diez'in ardından, kısa bir süre öncesine kadar Mercedes Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Till Becker'in de görevine son verildi. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğiyle ilgili yoğun lobi çalışmaları yürüten ve Türk dostu olarak bilinen Becker halen şirketin Çin'in de dahi olduğu Kuzey Doğu Asya bölge başkanlığı görevini yürütüyordu. Haberde, şirketin yürüttüğü araştırmalar sonucunda bazı usulsüzlüklere rastlandığı belirtilirken, bu usulsüzlüklerin ne olduğu konusunda herhangi bir bilgi verilmedi. ALINMA
NEDENİ BAŞKA Becker'in görevden alınması Alman basınında geniş yer buldu. Türkiye'ye gelmeden önce Asya bölgesinde elde ettiği başarılar nedeniyle DaimlerChrysler'in sahip olduğu en büyük otobüs fabrikasının bulunduğu Türkiye'ye transfer olan Becker, şirketin en önemli yöneticileri arasında bulunuyordu. DaimlerChrysler'den yapılan açıklamada, görevden almaların ABD'li Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SEC) 2004 yılından beri yürüttüğü soruşturma sonucu değil, şirketin kendi bünyesinde yürüttüğü çalışmalar neticesinde yapıldığının altı çizildi. Açıklamada şirketin Otobüs Bölümünden Sorumlu Başkanı Wolfgang Diez'in görevden alınmadığı, ancak Diez'in soruşturmalara konu olan otobüs bölümünün sorumlu başkanı olarak görevini yerine getiremediği kanaatine vararak kendi isteğiyle istifa ettiği belirtildi.
15 YÖNETİCİ KOVULDU Ayrıca şirket hem kurum içinde hem de yurtdışı operasyonlarda çalışanların kural hatası yapmaması için "Corporate Compliance Operations" adında yeni bir birim oluşturdu. Şirketin eski Çin başkanlarından Roman Fischer'in başına getirildiği bölüm özellikle üst düzey şirket çalışanlarını daha yakın takibe alarak kendilerine hukuki ve yapısal uygulamalar konusunda danışmanlık verecek. ABD'li SEC, 2004'te başlattığı soruşturmada şirketin çok sayıda ülkede rüşvet dağıttığını iddia etmişti. DaimlerChrysler iddialar üzerine başlattığı soruşturmalar sonucunda Asya, Afrika ve Doğu Avrupa'da usulsüz ödemelerin belirlendiğini duyurdu. Alman Stern Dergisi'nde yer alan habere göre şirket soruşturmalar ışığında eylülde 15 üst düzey yöneticinin işine son verdi. Bu işlemlere harcanan avukat ve tazminat bedellerinin bile 400 milyon Euro'yu aştığı belirtiliyor.