|
|
|
|
|
Atatürk özlemle anıldı
Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 68. yılında tüm yurtta törenlerle anıldı. Ankara'daki anma törenleri 8.30'da Anıtkabir'deki resmi törenle başladı.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile askeri ve sivil protokol üyeleri Anıtkabir'deki törenlere katıldı.
SEVGİ SELİ
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 68. yılında Anıtkabir, binlerce ziyaretçiyle doldu taştı.
Sabah saatlerinde gerçekleştirilen devlet töreninin ardından saat 11.00'de halkın ziyaretine açılan Anıtkabir'in kapısında Türkiye'nin dört yanından gelen vatandaşlar, saatler öncesinden beklemeye başladı. Bu arada, Anıtkabir'in kapısında karanfil ve gül ile Türk bayrağı satan seyyar satıcılar da yerlerini aldı.
Anıtkabir'in
ziyarete açılmasıyla birlikte başı ilköğretim okullarından gelen öğrenciler çekti. Ellerinde Türk bayraklarıyla Anıtkabir'e gelen küçük ziyaretçilerden bazıları da dev bayrakları başlarının üzerine taşıyarak Ata'nın kabrini selamladı.
Vatandaşlardan bazıları burada dualar ederken, kimi ziyaretçiler de Atatürk'ün kabrine kapandı ve gözyaşları döktü. Ziyaretçiler, ellerindeki çiçekleri Ulu Önder'in kabrine serpiştirdiler. Pusetlerinde bebekleriyle gelenler de olurken, Ata'nın kabrinin önünde ellerinde fotoğraf makineleri ve cep telefonlarıyla bu anı ölümsüzleştirmek isteyenler adeta birbiriyle yarıştı.
ATA İÇİN ''HELVA'' VE JAPONLAR
Ulu Önder Atatürk'ün ziyaretine gelenlerin içinde halk ozanı Aşık Veysel'in kızı Menekşe Süzer de yer aldı.
Atatürk'ün kabrinin başına elinde bir kase helvayla gelen Süzer, ''Atatürk'ün yıldönümü için geldim'' diyerek helvadan çevredekilere de dağıttı.
Atatürk'ün 10 Kasımdaki ziyaretçileri arasında Japon turistler de vardı. Japon grup, büyük ilgiyi şaşkın gözlerle izlerken, bol bol da fotoğraf çekti.
MEMİK DEDE'NİN ARKADAŞLARI ANITKABİR'DE
Bu arada, dışarıdan bir alkış tufanının kopmasıyla gözler Anıtkabir'in avlusuna çevrildi.
Türkiye Kuvayı Milliye Mücahitler Derneği İstanbul Şubesi'nin üyeleri, üzerlerinde milli mücadele yıllarının üniformalarıyla geldikleri Anıtkabir'de vatandaşlarca alkışlar ve çiçek seliyle karşılandı.
Vatandaşların fotoğraflarını da çektiği üyelerden bazılarının ''Yabancı Damat'' dizisinde, ''yurdunu Yunanlılar'a ezdirmemek için'' mücadele veren ünlü dede Memik Baklavacıoğlu'nun gazi arkadaşlarını oynadığı belirtildi.
ATATÜRK KIYAFETLİ MİNİKLER
Ziyaret sırasında Ata'nın kabrinin bulunduğu bölümden Zafer Kulesi'ne kadar uzun kuyruklar oluştu.
Askerlerin nöbet değişimi de vatandaşlar tarafından ilgiyle izlenip cep telefonlarıyla kaydedilirken, avluya gelen bir grup minik büyük ilgi çekti. 10 Kasım nedeniyle Atatürk Lisesi'nde düzenlenen defile çıkışında Ata'sını ziyarete gelen küçükler, Atatürk'ü, O'nun giydiği, birbirinden güzel 18 kıyafetiyle selamladılar.
Çankaya İlköğretim Okulu 4-D sınıfında okuyan bu miniklerden, Türk bayrağının renklerinde bir kıyafet giyen küçük kız, ilgiyi en fazla üzerinde toplayanı oldu.Büyük kalabalığın toplandığı Anıtkabir'de zaman zaman annesini kaybeden küçükler ile kalabalıkta birbirini kaybedenler de dikkati çekti. Bu kişiler, Anıtkabir'de görevliler tarafından telsizler aracılığıyla birbirine kavuşturuldu.
TBMM'DE TÖREN
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 68. yıldönümünde TBMM'de de törenle anıldı.
TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin, saat 09.05'de Meclis'teki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.
Buradaki törene TBMM İdare Amiri Burhan Kılıç, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç, AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, ANAVATAN Grup Başkanvekili Ömer Abuşoğlu, bazı milletvekilleri, TBMM Genel Sekreteri Rauf Bozkurt ve Meclis çalışanları katıldı.
Törene katılanlar saygı duruşundan sonra İstiklal Marşı'nı birlikte okudular.
TAKSİM'DE CUMHURİYET ANITI ÖNÜNDE TÖREN
Ulu Önder Atatürk, ölümünün 68. yıl dönümünde Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.
Tören, İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, 1. Ordu Komutanlığı ile diğer kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti çelenklerinin anıta konulmasıyla başladı.
Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalması ve bayrağın yarıya indirilmesiyle birlikte bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından da İstiklal Marşı okundu.
İstanbul Valisi Muammer Güler'in Japonya'da olması nedeniyle törene katılan Vali Yardımcısı Ergun Güngör, anıt şeref defterine şunları yazdı:
''Ulu Önder Atatürk,'Benim naciz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır' demiştir. Ulu Önder Atatürk, bu sözlerinde sonsuza kadar yaşatılmasını istediği Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır. İlke ve inkılaplarınız sonsuza kadar bize yol gösterecek, yüreğimizi aydınlatacak, ülkemizin geleceğine yön vermeyi sürdürecektir. En büyük eseriniz kurduğunuz Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkacağımıza, içinde bulunduğumuz koşullar ne olursa olsun her türlü tehditten uzak tutacağımıza ve sonsuza kadar yaşatacağımıza huzurunuzda söz veriyoruz.''
Törene, Vali Yardımcısı Güngör'ün yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Tuncel, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.Tören sırasında bazı vatandaşların duygulanarak ağladığı görüldü.
Bu arada, The Marmara Oteli önündeki tüm bayraklar yarıya indirilerek otel çalışanları saygı duruşunda bulundu.
(AJANSLAR)
|