'Çevre fetişistleri var ama bunlara da kızmamak lazım'
'Kafiye beni batırdı' diyerek 2007 sezonuna göre rakamsal hiçbir tahmin yapmayacağını açıklayan Turizm Bakanı Koç, turizm tesislerinin yenilenmesi ve yenilerinin yapılmasına karşı çıkanlar için, "Her şeye itiraz eden bir grup var. Çevre fetişistleri oluştu" ifadesini kullandı.
Türk turizm sektörü kötü bir sezon geçirirken 2006 yılında kafiye olsun diye 26 milyon turist hedefi açıkladığını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Kafiye beni bitirdi" diyerek 2007 sezonuna yönelik hiçbir rakam telaffuz etmeme kararı aldı. Turizmde yeni yapılanma konusunda atılan her adımda çevrecilerin itirazda bulunduğunu ifade eden bakan Koç bu kez de bu kesimi kızdıracak bir değerlendirme yaparak 'çevre fetişistleri' oluştuğunu öne sürdü. Antalya'da Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) tarafından düzenlenen Meditour Turizm Fuarı'na katılan Bakan Atilla Koç, SABAH'a sektörle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 2004 - 2005 döneminde Türk turizminin dünya yüzde 5 seviyelerinde büyürken yüzde 40'lık bir gelişme sergilediğini kaydeden Koç, bu nedenle 2006 hedeflerini yüksek tuttuklarını söyledi. Arka arkaya yaşanan olumsuz gelişmelerden sonra ağustos ayında geçen yıla göre yüzde 1.1 bir artış yaşandığına işaret eden Koç, "Tam ağustos ayından sonra toparlamaya başladık diye düşünürken bombalar patladı. 250 bin iptal yaşadık. Turizm kentlerinde patlayan bombalar eylül ve ekimi yedi bitirdi. Bu yılı geçen sene ile başa baş kapatırız derken hedefler şaştı.2007 yılı için artık benden rakam alamazsınız" diye konuştu
KIZMAMAK
LAZIM Türkiye'de turizm bölgelerinde bir çok sorun olduğuna işaret eden Bakan Koç, 'artık Bodrum'un tek hakimi'. Bir süre önce Bodrum'daki tüm imar yetkilerini Turizm ve Kültür Bakanlığı'nda toplayan Bakan Koç, turizm kentlerindeki tesislerin ömrünün 7 yıl olduğunu belirterek Bodrum ve Marmaris'te bu rakamın 15 yılı bulduğuna dikkat çekti. Bu tesislerin yenilenmesi ve yeni yapıların yapılması gerektiğini ifade eden Koç, "Ama çevre fetişistleri var. Bunlar sürekli çevre diyor. Ben de çevreyi ihmal etmiyorum. Çevreyi hiç kullanmamak da menfi kullanmak demektir. Her şeye itiraz ediyorlar. Ama tabi ki bunlara da kızmamak lazım. Benden sonra 'Atilla Koç gider de başkası gelir o da oranı yüzde 10'a çıkarırsa' diye korkuyorlar. Ne yazık ki geçmişte örnekleri olmuş. Ama ben yüzde 2'nin dışında yapılanmaya izin vermem. 2020 yılında 60 milyon turist için bina da yapmak zorundayım" dedi. Bodrum'da bütün planları yenilediğini 5 binlik, 10 binlik planları kendisinin yaptığını ifade eden Koç, diğer turizm bölgelerinde de yapılacak çok iş olduğunu belirterek onlar için ise 'seçimden sonrasına' tarih verdi.
OTEL AÇAN BATAR İlk defa kendi bakanlığı döneminde Mersin ve İskenderun gibi yeni bölgeleri tahsise açtığını dile getiren Koç, Antalya'da yeni yapılaşmaya ise kesinlikle karşı. Koç, Antalya'da bir tek tesise daha ihtiyaç olmadığını ve belediyelerin bu tür izinleri vermemesi gerektiğini söyledi. Bakan Koç bundan sonra yatırımcıların daha akıllı hareket etmeye mecbur kalacaklarını da ifade ederek, "Antalya'da otel izni vermek yeter. Yaparsan iflas edersin. Turgut Özal döneminde herkes, tekstilcisi de inşaatçısı da turizmci oldu. Bunların bir kısmı sektörden çıkacak bir kısmı zincir haline gelecek. Turizmde yatırımların geri dönme süresi 15 yıldır. Bizimkiler 5 yılda dönmeye alıştılar" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'de turizm çeşitliliğinin artırılmasının önemine dikkat çeken Turizm Bakanı Atilla Koç, yayla turizminin önemine işaret ederek adres olarak da Sinop'u gösterdi. Artvin Valisi'nin yayla turizmi ile ilgili açıklamaları konusunda ise Koç, "Doğrusu önce böyle bir şey söylediğine inanmadım. Basın beni çok kez ayağımdan vurduğu için yanlış olabileceğini düşündüm. Ama öğrendim ki söylemiş. Ancak herkesin bir kez hata yapma hakkı var" dedi.