|
|
Gazino günleri
Müzeyyen Senar, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Seçil Heper ve diğerleri... Hepsi çıktıkları gazino programlarının belkemiğiydi. Assolistler albümü gazino kültürünün küçük bir örneğini sunuyor.
Solistin 'as'ı gazinoda belli olur
Müzeyyen Senar, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Seçil Heper ve diğerleri... Hepsi çıktıkları gazino programlarının belkemiğiydi. Assolistler albümü gazino kültürünün küçük bir örneğini sunuyor.
Yıl 1933. Şimdi İstanbul Radyosu'nun bulunduğu yerdeki Belvü Gazinosu'nda ürkek adımlarla sahneye çıkan 16 yaşındaki bir kız çocuğu şarkı söylüyor. Bir iki şarkı ve nihayetinde programı bitiyor, alkış tufanıyla kız çocuğu sahneden iniyor. Kız çocuğunun adı Müzeyyyen Senar. Senar'ın bir dönem sahneye çıktığı Çakıl Gazinosu'nun sahnesinde, üzerinde 'Kimler Geldi, Kimler Geçti' yazan bir afiş vardı. Gazinoya çıkan assolistlerin fotoğrafı küçük bir Türk Sanat Müziği tarihi içeriyordu. Tıpkı Ossi Müzik'in çıkardığı Assolistler albümü gibi.
HERKESİN SAHNESİ VARDI Belvü'nün sahibi Devrizade İbrahim Bey'in assolisti Müzeyyen Senar'dı; Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine başta olmak üzere binlerce şarkı söylerdi. Senar'ın hamile olduğu dönemde Küçükçiftlik Gazinosu'nda Hamiyet Yüceses sahne alıyordu, mikrofonsuz, 'Kasımpaşa'dan söyleyince bütün İstanbul'un dinlediği' sanatçı yani. Alabanda Revüsü'nde ise dönemin ünlü dansözü Mimoza'nın da olduğu kadronun başsolisti ise Safiye Ayla'ydı. Çoğunluğu Türk Sanat Müziği söyleyen sanatçıların yanında Zehra Bilir türkü okumaya başlıyordu, kadrosunda ise sinemada ünlenen Fatma Girik vardı. Dönemin ünlü eğlence yeri Kristal Gazinosu'nun yürüdükçe gıcırdayan tahta sahnesinde ise "Ankara Radyosu sanatçılarından," diyerek başlayan anonsun ardından Perihan Altındağ sahne alıyordu. Altındağ'ın Manolya şarkısını söyleyen genç yıldız Zeki Müren ise sahne adabını getirerek adını gazino tarihine yazdırıyordu. Tokatlıyan gecelerinde hafif tertip Amerikan stili hayata özenenlerin boy gösterdiği yıllarda şarkı söylemese de takdimci olarak ünlenen bir isimden bahsedilir oldu: Orhan Boran. Zeki Müren'den Muazzez Abacı'ya kadar binlerce sanatçıyı anons eden Boran'ın takdimlerinden birisi de 'Şahane Kadın' olarak tanınan Sevim Çağlayan'dı. Bütün bu isimler assolistlerin yalnızca birkaçı. İsimlerini bile zikrettiğinizde assolistliğin, gazino kültürünün tarihinden bahsetmiş olacağımız adları sayalım: Behiye Aksoy, Yüksel Uzel, Seçil Heper, Emel Sayın... Ossi Müzik'in çıkardığı Assolistler isimli albümde 13 şarkı var: Sahne Emel Sayın'dan Kadehinde Zehir Olsa ile açılıyor. Ardından Muazzez Abacı'dan Ayrılık Ateşten Bir Ok, Yüksel Uzel'den Canımın Yoldaşı Ol, Seçil Heper'den Mehtaplı Gecelerde diyerek devam ediyor.
TELEVİZYON GAZİNOSU Albümü yayınlayan Hakan Eren'e göre bu albüm sadece bir başlangıç. Müzeyyen Senar'ın assolist çıkmadan önce 'ara kızlar' dediği ve bir zaman sonra uvertür olarak adlandırılan sanatçıların, fasıl heyetinin, dansözün, takdimcinin, kadınlar matinesinde dolmalar, pilakiler eşliğinde şarkılar söylendiği gazinolar artık geçmişte kaldı. Şimdi o gazinoların ruhu zamana uydurulmuş şekilde televizyonlarda yaşanıyor. Seda Sayan örneğinde olduğu gibi sabah kuşağı programları, gazinoların o eğlenceli havasını yansıtmaya çalışıyor.
Nuh Köklü
|