|
|
Belgeselciler ayağa baktı
Ayakkabının dünden bugüne gelişimi, Ayağımıza Sağlık adlı belgeselin konusu oldu. Kasım ayında tamamlanacak belgeselin başrolünde ayakkabılar var.
Sarı çizmeli Mehmet Ağa'dan bugüne
Ayakkabının, bir zamanlar sınıfsal ve dinsel farklılıkları ortaya koyduğunu biliyor muydunuz? Ayağımıza Sağlık adlı belgesel, ayakkabının Türk tarihindeki önemini anlatırken değişen toplum yapısına da ışık tutuyor.
Günümüz moda literatürü, ayakkabıyı sadece 'bir kıyafetin en önemli tamamlayıcısı' olarak özetliyor. Oysa bu, çok yetersiz bir tanımlama. Çünkü tarih boyunca ayakkabı, toplumsal statünün en önemli göstergelerinden biri olarak hüküm sürmüş. İşte bir grup belgeselci de bunu kanıtlamak için, Türk tarihinde ayakkabının serüvenini anlatan, Ayağımıza Sağlık adını verdikleri bir film çekiyor. Kültür Bakanlığı tarafından da desteklenen ve ağustos ayında çekimleri başlayan filmin, kasım ayının ortasında bitmesi planlanıyor. Bu belgesel filmle 19. yüzyıldan günümüze kadar geçen süre içinde, Türk ayakkabılarının renginden şekline, rahatlığından fiyatına kadar değişen yüzü gözler önüne seriliyor. Yönetmenliğini Yasin Ali Türkeri'nin yaptığı belgesel, 52 dakika sürüyor. Şimdiye kadar İstanbul çekimleri tamamlanan filmde, yalnızca eski görüntüler yer almıyor, günümüz ayakkabı üreticileriyle de görüşülüyor. Belgesel ekibi, şu sıralar Anadolu'yu dolaşarak ünlü zanaatçılarla görüşüyorlar. Türkeri, bu belgeselin tarih açısından önemini şöyle anlatıyor: "Ayakkabının serüveni, aynı zamanda insanlık tarihinin de gelişim serüveni sayılıyor. Filmi çekerken, sosyal, kültürel ve ekonomik değişime bağlı olarak farklılaşan ayakkabı modellerinden ilham aldık. Türkiye'deki dönüşümlerle birlikte, ayakkabının geçirdiği biçimsel ve fonksiyonel değişiklikleri anlatmak istedik." Filmde kullanılmak üzere, yaklaşık bir asırlık dokümanlar toplanmış. O dönemlerdeki ayakkabıları gösteren afiş, kartpostal, fotoğraf ve reklam filmi gibi görsel, işitsel ve yazılı dokümanların yer aldığı belgeselde, her dönemin kendine has modelleri ve ortaya çıkış hikayeleri anlatılıyor. Ayakkabı ustalarının yanı sıra, döneme tanıklık etmiş Türk, Rum ve Musevilerin anılarına da yer veriliyor.
ECE KOÇAL
|