|
|
Pamuk: Bir kurgu ustası
Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Orhan Pamuk, yıllardır romanlarını analiz eden edebiyat bilimci Prof. Yıldız Ecevit'e göre usta bir postmodernist yazar. Ecevit'ten Orhan Pamuk romanlarının yorumları.
Yıllardır Orhan Pamuk'un romanlarını inceleyen edebiyat bilimci Prof. Yıldız Ecevit, ünlü yazarın Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandığını Cunda'daki evinde haber aldı. Prof. Ecevit, ödülü toplumumuz açısından gurur verici olarak değerlendirdi: "Orhan Pamuk'un dünyanın en prestijli edebiyat ödülü olan Nobel'i kazanması, bir süredir bu bağlamda oluşmuş polemik ortamının tüm iç karartıcı içeriğine karşın toplumumuz açısından gurur vericidir. Tarih boyunca Batı dünyasıyla ilişkisini 'barbarlık' sözcüğünün karanlık anlamı çerçevesinde yaşamış toplumumuzun, içlerinden biri insan ruhunun en damıtılmış işlevi olan sanatsal yaratıcılıkla bütünleşen bir alanda ödüllendirildiğinde sıradışı bir tepki göstermesini doğal buluyorum. Pamuk'un, kimi açıklamalarını, ister ödül almak için ülkesini Batı dünyasında satışa çıkardığı biçiminde değerlendirin, ister ifade özgürlüğünü korkusuzca kullanan bir aydının toplumdaki aykırı duruşu olarak: Bu onun edebiyat estetiği alanındaki konumunu değiştirmez. Bir sanatçının etik ya da siyasal alanlardaki görüşleri ile estetik düzlemdeki performansının ayrı değerlendirilmesi gerekir. Bir edebiyat bilimci olarak, 10 yıldır yinelediğim bir gerçeği bu bağlamda yeniden dile getireyim: 'Orhan Pamuk büyük bir kurgu sanatçısıdır.' Nobel'den önce de bu böyleydi, sonra da. Pamuk, içinde edebiyat sözcüğü bulunan her ödülü hak etmektedir." Prof. Yıldız Ecevit, Orhan Pamuk'u Okumak adlı kitabında, okurlara modern romanın kapısını aralarken Pamuk'un romanlarının analizini de yapıyor:
ROMAN KİŞİLERİ DE YAZAR "1974 yılından bu yana tek uğraşı yazmaktır Orhan Pamuk'un. Ortaya çıkardığı roman metinlerinde onun, yazma edimi, kurgu teknikleri ve biçim sorunları üzerine kafa yorduğu, Batı'nın öncü kurmaca yazarlarının ve kuramcılarının kitaplarını okuduğu, bunlardan etkilendiği, otantik öğeleri de dokuya katarak özgün bileşimler elde etmeye çalıştığı görülmektedir. Pamuk'un romanlarının hepsinin dokusu içinde, yazma edimi ve kendileri de yazar olan roman kişilerinin sorunları yer alır. Yazarın yazma edimini, kurmaca metnin bir parçası durumuna getirmesi, nasıl yazdığını anlatması edebiyat biliminde 'üstkurmaca' diye tanımlanır. Postmodern edebiyatın bu ana kurgu öğesi, Sessiz Ev'den bu yana Pamuk'un romanlarında yer alır. Pamuk metinlerinde; romanlarını nasıl kurguladığını, onları nasıl oluşturduğunu anlatır okuruna."
FİGEN YANIK
|