Kültür ve Turizm Bakanlığının, Türkiye'nin uzun vadedeki turizm planlamaları ve öngörülen hedeflerini ortaya koyan, ''Türkiye Turizm Stratejisi 2023'' düzenlenerek son şeklini aldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı İşletmeler Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, ''Türkiye Turizm Stratejisi 2023'' Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un onayına sunuldu.
Bakanlık yetkilileri, Türkiye'de turizm master planı hazırlanması yönünde uzun süredir sektörden ve sivil toplum kuruluşlarından talepler geldiğini hatırlatarak, bakanlığın bu talepleri değerlendirerek, gereksinimler doğrultusunda bir yıl süren çalışma sonucu ''Turizm Strateji 2023''ün hazırladığını kaydettiler.
Çalışma
kapsamında bir çok ülkenin master planlarının incelendiğini ve Türkiye'nin turizm ve doğal kaynaklarıyla ilgili envanterlerin çıkarıldığını ifade eden yetkililer, plan taslağına ''master plan'' yerine, ''Turizm Stratejisi 2003'' adının verildiğini hatırlattılar.
Taslağın, Türkiye'deki bütün sektör ve sivil toplum kuruluşlarına tanıtıldığını, katılımcıların görüşlerinin alındığını belirten yetkililer, taslağa son şeklinin verilerek, bakanın onayına sunulduğunu bildirdiler. 2023 yılına kadar, turizm için kamu kurumlarının, sektörün nasıl davranması gerektiğini ortaya koyan belge, Bakan Atilla Koç'un onayının ardından Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) gönderilecek.
PLANDA NELER VAR?
Türkiye turizm stratejisinin temel ilkelerini belirleyen planda, Türkiye'nin turizm vizyonu belirlendi.
Bürokrasiyi azaltma, bölgesel destinasyonlar oluşturma turizmi çeşitlendirme, iyi yönetişimi etkin kılma, ulaşımı çeşitlendirerek destinasyonlar arasında ulaşım bağlantılarını güçlendirme temel ilkeler arasında yer aldı. Planda, turizmin milli gelire sağladığı katkı vurgulanarak, döviz gelirleri artışı, ödemeler dengesine katkısı ve turizmin istihdam artırıcı etkisi vurgulandı.
Strateji, ''küresel-bölgesel turizm analizi'', ''Türkiye turizmi'', ''Türkiye'nin turizm potansiyeli'', ''pazar potansiyelleri'', ''değerlendirme-kaynak analizi'', ''yeni ufuklara doğru Türkiye turizmi'', ''turizm sektörünün güçlendirilmesi ve eylem planı'' başlıklı sekiz ayrı bölümden oluştu.
Planda, gelecekteki turizm eğilimlerinin öngörüsü yapılırken, turizm sektörüne yön verecek makro politikalar, stratejilerin ve turizmin bölgesel olarak geliştirileceği destinasyonların belirlenmesi de yer aldı.