|
|
Bayramda baklava değil sütlü tatlı ve meyve yiyin
Baklavaların böreklerin ikram edildiği Şeker Bayramı'nın tadı kaçmasın! Yeni biten oruç ayının ardından tatlılara hücum edip midenizi bozmayın.
Ramazan ayı boyunca sıvı alımının düştüğüne dikkat çeken beslenme ve diyet uzmanları, bayramda bol kalori getiren tatlı yerine ayran, komposto veya su içilmesini öneriyor. Uzmanlar, bayramı sorunsuz geçirmeniz için ziyaretlerde baklava yerine sütlü tatlılar tüketilmesini öneriyor.
ESKİYE YAVAŞ DÖNÜN Bir ay boyunca tutulan orucun beslenme düzenine alışan kişiler, bayramda çikolata ve tatlılara hücum ederse, mide yanması ve bağırsak sistemi sorunları yaşar. Bahçelievler Medicana Hastanesi Diyetisyeni Fatmagül Yılmaz, ramazan ayının sona ermesiyle birlikte psikolojik olarak aşırı yemek yeme eğilimi başladığına dikkat çekiyor. "Yağ oranı, kalori içeriği yüksek gıdaların tüketilmesi, birçok sağlık problemi yaratabilir" diyen Yılmaz, sorun yaşanmaması için eski yemek alışkanlıklarına yavaş yavaş geri dönülmesini öneriyor. Şeker hastalarının özellikle bu dönemde seçimlerine çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, sağlıklı bir Şeker Bayramı için şu önerilerde bulunuyor: "Bayram sabahı güne hafif bir kahvaltı yaparak başlayın. Kahvaltıda; peynir, zeytin, domates, salatalık, reçel, kepek ekmek, buğday gevreği, süt, meyve gibi hafif besinler tüketin. Yemekleri birden ve çok fazla miktarda değil, gün içerisinde az miktarlarda öğünlere dağıtarak tüketin. 3 ana ve 3 ara olacak şeklinde ayarlanan öğünlerde, ara öğün olarak meyve, süt ve yoğurdu tercih edebilirsiniz. Öğle ve akşam yemekleri de küçük porsiyonlarda, yağ miktarları düşük, kan şekerini hızla yükseltmeyecek besinlerden oluşmalı; öğünler tüm besin gruplarını kapsamalı. Öğünler küçük porsiyonlarda tutulduğunda yeterli ve dengeli beslenmenize yardımcı olur. Vücut üzerinde oluşacak zararı düşünün ve baklava veya çikolata yerine tatlı ihtiyaçlarını giderecek meyveler tüketin."
SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ
|