|
|
|
|
Tasarımcı olmak için eğitim şart değil..!
Son zamanlarda ülkemiz basınında 'moda tasarımı nedir', 'kim moda tasarımcısıdır' ve 'kim değildir' gibi sorular birçok habere konu oldu. Bana da bu konulara dair fikirlerim basın mensupları ve ileride bu işi yapmaya hevesli gençler tarafından hep sorulmuştur. New York'ta düzenlenen Hazır Giyim Fuarı'nı ziyaret ettiğimde üst üste gelen tesadüfler ve biraz da benim ısrarlarım sayesinde moda konusunda akademik kariyeri olan biriyle tanıştım. Uzun uzun sohbet ettik ve onun da bu konular hakkındaki fikirlerini öğrenme fırsatım oldu. Tim Gunn, dünyanın önde gelen tasarım okullarından olan Parsons'ın moda tasarım bölümünün başkanlığını yapıyor. Ayrıca Amerika'da çok popüler olan bir moda tasarım yarışmasının da danışmanlığını yapıyor.
KİŞİSEL GELİŞİM ÖNEMLİ Ünlü manken Heidi Klum'un sunduğu 'Project Runway' adlı yarışmaya herkes katılabiliyor. Bir televizyon kanalında ekrana gelen yarışmanın jüri üyeleri arasında Micheal Kors gibi profesyonel tasarımcılar yer alıyor. Tim Gunn, bu programda öncelikle çok iyi ve deneyimli bir eğitmen... Bu projede başarılı bir moda tasarımcı olmak için kişisel gelişim ve çabaların önemine inanan biri olarak yer alıyor. Ona ilk önce 23 yıldır görev yaptığı Parsons'ın başarısı ile ilgili düşüncelerini sordum. Parsons, dünya modasına yön veren Donna Karan, Tom Ford, Micheal Kors ve Marc Jacobs gibi tasarımcıların yetiştiği bir tasarım okuldur. Parsons'ta öğrencilere kendilerini keşfetmeleri ve bulmaları konusunda yardımcı oluyorlarmış. Onların seçimleri, stilleri ve tarzlarını etkileyecek hiçbir kalıplaşmış bilgi vermiyorlar. Onları öncelikle okul sonrası tasarımcı yaşamlarına hazırlamayı hedefliyorlarmış. Gunn, bunun başarılı bir moda tasarımcısı olmanın en önemli adımı olduğunu söylüyor. Yani profesyonel hayatta ne kadar ilerleyebileceğiniz, ne kadar başarılı, üretken olacağınız bunlara bağlı. Mesela moda tasarımı eğitimi almış ama profesyonel hayatta bunu tatbik etmeyen, okul sonrası çalışma hayatını sürdüremeyen birine de moda tasarımcısı diyemeyiz. Project Runway'in, katılmak isteyen herkese açık olması dikkatimi çekmişti. Ona bir moda tasarım eğitmeni olarak moda eğitimi almayan birinin moda yapması, moda markası olması hakkındaki fikirlerini sordum. Bana şöyle cevap verdi: "Moda tasarımcılığı doktorluk, mühendislik gibi bir meslek değildir. Bir doktor, ekonomist, mühendis olmak için eğitim şart. Fakat moda tasarımcısı olmak için bu bir şart veya öncelik değildir. Bunun günümüzde de birçok örneği olduğu gibi en iyi, en bilinen örneği Coco Chanel'dir!" Bu yarışmanın kendine güvenen, farklı bir vizyonu olduğuna ve modaya yeni bir şeyler ekleyebileceğine inanan herkese açık olduğunu belirten Gunn sözlerine şöyle devam etti: "Zaten bizim amacımız da moda dünyasına yeni bir isim, yeni ve farklı bir açıyla yaklaşan birini bulabilmek. Tabii ki moda tasarım eğitimi almak her zaman önemlidir! Ama moda sektörü kişisel çabalarla başarılı olmaya ve belli bir noktaya çıkmaya müsait bir alandır. Moda tarihi kendini eğitebilmiş ve başarmış insan hikayeleriyle doludur. İyi bir moda tasarımcısı her zaman öğrenmeye, denemeye, keşfetmeye açık olmalıdır. Bu bir karakter özelliği, hayatta bir duruştur. Bunu hiçbir okul, hiçbir otorite size öğretemez." Sohbetimiz bu kadar ilerlemişken aslında çok basit ama önemli bir soru sordum. Peki kime moda tasarımcısı, bir moda markası denebilirdi, kriterleri neydi? Aslında şimdiye kadar konuştuklarımızdan bu sorunun cevabını çıkarabilirdik. Ama bu sorunun en basit ve en açık cevabını ondan duymak istemiştim. Gunn'ın cevabı şöyle oldu:
TÜRK MOTİFLERİ ÇOK İYİ "Bir insanda moda tasarımcısı olma potansiyeli, yeteneği hatta eğitimi de olabilir. Ama bir insana o bir moda tasarımcısı, o bir moda markası demek için ilk önce yaptığı işleri ve uzun vadede düzenli bir çıkışı olduğunu gözlemlememiz gerekir. Yani deneyim, tecrübe, iş hayatındaki başarısı da yeteneği ve sanatı kadar önemlidir. Sanat ve ticaret arasındaki dengeyi kurabilme, maddimanevi birçok zorluklara dayanabilme gibi birçok sınavı geçebilmelidir bir moda tasarımcısı. Bu söylediklerimin hepsi çok kolay işler değildir!" Sohbetimizin sonuna doğru Türk modası hakkında bir bilgisi olup olmadığını, bir Türk moda tasarımcısını tanıyıp tanımadığını sordum. "Şimdi sizi tanıyorum" demesi üzerine biraz gülüştük. Bana ne yazık ki Türk modası hakkında pek bir bilgisi olmadığını, bir Türk moda tasarımcısı tanımadığını ama Türk tekstili ve Türk motiflerini çok iyi bildiğini ve inanılmaz etkilendiğini söyledi. Tim Gunn gibi dünya moda sektörü için önemli bir otoriteyle tanışmaktan büyük bir keyif duydum. Meraklarımı gidereceğim bir sohbet olabileceğini ummuyordum. Ama şunu söylemeliyim ki, bu sohbetten sonra kendi görüşlerimden daha da emin oldum. Bunları sizlerle paylaşmamdaki en önemli amacım ise sürekli yöneltilen soruların cevabını farklı bir ağızdan verebilmekti. Gunn'ın fikirlerinin bu konuları yanlış değerlendiren, merak eden veya bilmeyenlere de yardımcı olacağını düşünüyorum.
Dilek Hanif
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|