kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Artık bayramlardan korkuyorum'
'Artık bayramlardan korkuyorum'
'Elimi öpmeye bir iki kişi gelir'
'Orhan Pamuk ayakkabı bağı olamaz'

'Artık bayramlardan korkuyorum'

74 yaşındaki usta oyuncu Erol Günaydın, yokluk içinde geçen eski bayramların bugüne oranla çok daha şenlikli geçtiğini söylüyor. Artık bayramlardan korktuğunu da saklamıyor
Bayram yaklaştıkça özellikle evlerimizin büyüklerinden "Ah o eski bayramlar," diye başlayan cümleleri duymaya alışığız. Anneannelerimiz, babaannelerimiz, dedelerimiz özlemle andıkları çocukluk ve gençliklerindeki bayramları anlatmayı çok sever. Biz de bayram gelmeden büyüklerimizi ziyaret edelim ve eski bayramları konuşalım istedik ve tiyatro sanatçısı Erol Günaydın'ın kapısını çaldık. Biz daha içeri girer girmez "Ya bayram ne zaman çocuklar, ne kadar kaldı?" diye soran Günaydın, çoğu yaşıtı gibi eski bayramlardan eser kalmadığını düşünüyor. 74 yaşındaki usta oyuncu "Eski bayramlar garibandı, ama her şeye rağmen günümüz bayramlarından çok daha şenlikliydi," diyor.

- Bayram yaklaşıyor, biz de hemen öncesinde sizi ziyarete geldik...
- Eski bayramlar da iyiydi, yeni bayramlar da iyi. Aslında yeni bayram diye bir şey yok, en azından şehirde yok. Artık herkes bayram diye yazlıklara, tatile gidiyor. Ama bu demek değildir ki bayram da dostluklar da bitti, bayramlaşmalar kayboldu gitti. Hayır, yine milletin içinde bayram, bayramlaşma var. Aileler yazlığa gidiyor ama gittikleri yerlerde birbirlerine komşuluk ediyorlar. Her yıl bir önceki yılı konuşuyorlar.

- Eskiler artık daha çok konuşulur oldu değil mi?
- Tabii geçmiş daima insana tatlı geliyor, bir tek çocuklara gelmeyebilir. Çünkü çocuklar geçmişi değil, geleceği konuşurlar. Yaşlılar içinse geçmiş seneler çok kıymetlidir, özlem duyarlar o günlere. O yüzden "Nerede benim gençlik zamanım?" diye geçmişlerinden söz eder, aile albümlerine bakarlar.

- Siz özlüyor musunuz geçmiş günleri?
- Valla ben aslında geçmişteki güzel şeyleri istiyorum tabii, okul arkadaşlarımı, gençliğimi... O günlerin güzelliğini biliyorum. Bir tek ondan şikayetçiyim, insanlar aynı kalsalardı da doğayı bozmasalardı. İstanbul'un ağaçları, yeşilleri, o erguvan renkleri, denizin tertemizliği, bayramlarda çocuklar yeni elbiselerini giymiş.. Bütün bunlar olsaydı, onların yanında uygarlık da olsaydı. Ama uygarlıkla birlikte bütün bu güzellikleri yitirdik, ben ona üzülüyorum. Yoksa aslında eski bayramlar garibandı, fakirdi.

- "Bayramlar fakirdi ama daha mutluyduk," diyorsunuz...
- Evet, yokluk vardı ama yoksulluk yoktu. Bugünkü dönen salıncaklar yoktu, tahta kayıktan salıncağın içine binince çok sevinirdik. Bugün keşke öyle bir bayramı filmciler çekseler de o kadar basit şeylerle, fakir bayramlarda çocukların nasıl eğlendiklerini, bugünlere nasıl geldiklerini gösterseler.

- Zenginlik bayramlarda tad bırakmadı yani...
- Teknoloji duygusallığı, romantizmi aldı götürdü. O romantik günler çok gerilerde kaldı. Sonra insanlar hayal güçlerini yitirdi, çünkü hayalini kurduğunuz şeyler artık gerçek oldu. Bu zamanın filmleri için de geçerli. Benim eski sinemalarım daha güzeldi, daha sıcak, daha romantikti. Şimdi ben bir de bayramlardan da korkuyorum.

- Neden peki?
- Ramazan'da herkes oruç tutuyor, içki içmiyor. Ya da dini bütün olmayanlar bile bir ay perhiz yapayım diye içmiyor. Ama Ramazan biter bitmez, bayramla beraber meyhanelere saldırıp bir içiyorlar ki, kavganın biri bin para. Şişeler kırılıyor, sokaklarda yıkılan yıkılana.

- Kavgalardan korkuyorsunuz...
- Ramazan bitti bayram geldi, bunlar içerlerse diye korkuyorum. Sevinçlerinden yıkacaklar yine ortalığı. Artık bizde sevinmek ölüm demek. Sevinen millet vahşi olmaya başladı. Ben böyle bir şey görmedim. Gençliğimde ne kadar rahatmışım. Galatasaray'da okuyordum, Beyoğlu'nun en güzel zamanlarını gördüm. Şıklık içinde bir Beyoğlu. Bütün okullar boşalır, rengarenk kıyafetlerimizle sinemalara gideriz, bu kavgalar, dövüşler yoktu.

Eylem BİLGİÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Şeker Bayramı'nda tatlı yiyip tatlı konuşun
 'Kemancı' devrinin sonu
 Erkek gibi kadınlar
 Beceriksiz palyaçolar çocukları güldürecek
 Diyarbakır'da sanat yapmak
 Resmin romantik ustası
 Aksesuarla gelen şıklık
 Kurufasulyenin Kare As'ı
 Kendisi küçük lezzeti büyük
 Bu aletler çok becerikli
 Haftanın filmleri
 dvd ekranı
 Bienali aratmayan sergi
 Sanat dünyasından evlilik haberleri
 Komşu yazarlara kapı aralandı
 'İnsan yaşlandıkça daha iyi film yapıyor'
 Sezonun 'en moda' 10 kuralı
 Yastıklarla 'gel keyfim gel' deyin
 Kaza ve kader hikâyeleri
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
Soykırım konusunda yıllarca turistlere neler...
Karakola çağırıp ekip otosuyla kaçırdılar
Karakola çağırıp ekip otosuyla kaçırdılar
"Kıskaç" operasyonunda yakalanan çeteci polislerin, kurbanlarını...
ATM hırsızları yakayı ele verdi
İstanbul başta olmak üzere 7 ilde 28 banka ATM cihazını oksijen...
Şov balyozu sahte
AKP'li Feyzi Berdibek'in satın aldığını iddia ederek Meclis'e getirip...
Erdoğan'dan iki ayrı tebrik kartı
Başbakan Tayyip Erdoğan, "Askerlik yan gelip yatma yeri değildir"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.