Şalgam dolması
OSMANLI YEMEKLERİ.
DİLEDİĞİNİZ kadar şalgamı alıp kabuklarını oldukça ince soyun. Şalgamın sap tarafından -kavun veya karpuz keser gibi- kesin ve hazırlanan içi koymak üzere içini oyun. Bu arada oldukça ince kıyılmış koyun kıymasına (bulamayan dana kıyma tercih edebilir) birkaç baş ince doğranmış soğan ve ilaveten pirinç, tuz ve biber katarak yoğurun. Bu içi şalgamların içine uygun şekilde doldurup kestiğiniz kapağı kapatın ve kapaklar üstte kalacak biçimde şalgamları tencereye dizin. Bu işlem tamamlandıktan sonra tencereye et suyu veya yoksa normal su ve biraz da tuz döküp kapağını kapatın. Ocağa koyduğunuz dolmalar pişmeye yakın biriki fincan sirke ile bir kaşık bal ya da şeker ilave edin. Dolmanın suyunu tamamen çekmesi gerekmiyor, pişince dibinde su kalsa bile ateşten alabilirsiniz. Bundan sonra servis yaparak farklı bir tadı tatma arzunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
|