|
|
|
|
|
Nobel'i Orhan Pamuk kazandı
Nobel 2006 Edebiyat Ödülü, Orhan Pamuk'a verildi. Nobel kazanan ilk Türk ünvanını alın Orhan Pamuk, 1,4 milyon dolar para ödülü ile altın madalya alacak.
İsveç Akademisi, "kültürlerin çatışma sembolleriyle ilgili çalışmaları nedeniyle bu ödülün Pamuk'a verildiğini açıkladı. Akademinin açıklamasında, "yaşadığı kentin melankolik ruhunu arayışında Pamuk'un, kültürlerin çatışması ve birleşmesinde yeni semboller bulduğu" ifade edildi.
Pamuk'un, büyürken geleneksel Osmanlı aile ortamından daha Batı yönelimli bir yaşam tarzına dönüşüm deneyimini geçirdiği şeklindeki anlatımının hatırlatıldığı açıklamada, yazarın bu konuya, Thomas Mann'i takiben, bir ailenin üç neslinin hikayesini anlattığı ilk romanında (Cevdet Bey ve Oğulları)değindiği kaydedildi.
Açıklamada,
Pamuk'un uluslararası başarısının üçüncü romanı "Beyaz Kale" ile geldiği, bu romanın 17. yüzyıl İstanbul'unda geçen tarihi bir roman olarak yazılmakla birlikte, içeriğinin farklı türdeki öyküler üzerinden egomuzun nasıl oluştuğuna ilişkin bir öykü olduğu, kitapta kişiliğin değişen bir yapı olarak gösterildiği ifade edildi.
Orhan Pamuk, 1,036 milyon dolar para ödülü ile altın madalya alacak.
PAMUK: ÇOK MUTLUYUM
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl verilen Nobel Edebiyat ödülünü bu yıl kazanan Orhan Pamuk, çok mutlu olduğunu ve ödülü kazanmaktan kıvanç duyduğunu söyledi.
Ödülü kazandığını Amerika'da öğrenen Pamuk, İsveç gazetesi Svenska Dagbladet'in sorularını telefonla yanıtladı.
Gazetenin internet sitesinde çıkan habere göre Orhan Pamuk, "Çok mutluyum. Ödülü kazanmaktan büyük onur duydum. Ödülü almak için Stockholm'e geleceğim" dedi.
Ödül töreni 10 aralıkta Stockholm'de düzenlenecek.
ENGDAHL: KARARDA TÜRKİYE'DEKİ SİYASİ DURUM ETKİLİ OLMADI
Nobel Edebiyat Ödülünü veren İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinin sekreteri Horace Engdahl, Nobel Edebiyat Ödülünün Orhan Pamuk'a verilmesinde, Türkiye'deki siyasi durumun etkili olmadığını söyledi.
Engdahl, açıklamasında, Türkiye'deki siyasi durumun Pamuk'a ödül verilmesinde bir etkisi olmadığını belirterek, "Elbette ödül bazı siyasi dalgalanmalara yol açabilir, ama biz bununla ilgilenmiyoruz" dedi.Horace Engdahl, Pamuk için, "Kendi ülkesinde tartışmalı bir kişilik, ama neredeyse ödülümüzü alanların hepsi böyle" dedi.
Ödülün Orhan Pamuk'a verilmesinin "çok az kişi için sürpriz olduğunu" belirten uluslararası haber ajansı AP ise Engdahl'ın ödülü Pamuk'un aldığını açıklamasının "kısa, ama yoğun bir alkış" ile karşılandığını kaydetti.
PAMUK ROMANI BATILILARIN ELİNDEN ALDI
Engdahl, Pamuk'un hem Doğu, hem de Batı kültürleriyle bağları sayesinde "çağdaş romanın köklerini genişlettiği için" ödüle layık görüldüğünü belirterek, "Bunun anlamı şudur: Kendisinin romanı bizim, Batılıların elinden aldığı ve bizim şimdiye kadar gördüğümüz romandan tamamen başka bir şeye dönüştürdüğü söylenebilir" dedi.
Pamuk'un ödülü kazanmasıyla, 1988'de Mısırlı yazar Necib Mahfuz'a verilmesinden bu yana Nobel Edebiyat Ödülünün ilk kez bir Müslüman ülkeye gittiğine dikkat çekiliyor.
Orhan Pamuk'un ödülünü 10 Aralıkta İsveç Akademisinde düzenlenecek bir törenle alması bekleniyor.
KÜLTÜR BAKANLIĞI: BU TÜRKÇE'YE VERİLMİŞ BİR ÖDÜLDÜR
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, Orhan Pamuk'a Nobel Edebiyat Ödülü verilmesiyle ilgili, ''Bakanlık olarak Orhan Pamuk'u kutluyoruz. Sevindiğimizi ifade ediyoruz'' dedi.
İsen, yaptığı açıklamada, Türkçe'nin dünyanın en büyük dillerinden biri olduğunu ve bu ödülün de Türkçe'ye verildiğini belirtti. İsen, şöyle konuştu:
''Bakanlık olarak Orhan Pamuk'u kutluyoruz. Sevindiğimizi ifade ediyoruz. Türkçe, dünyanın büyük dillerinden biridir. Bu ödül, Orhan Pamuk'a verilse de Türkçe'ye verilmiş bir ödüldür. Türkçe'nin dünyada geniş kitleler tarafından tanınmasını sağlayacaktır.''
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: BAŞARILARININ DEVAMINI DİLİYORUZ
Dışişleri Bakanlığı, 2006 Nobel Edebiyat ödülüne layık görülen Orhan Pamuk'u kutlayarak, ödülün Türk edebiyatının tüm dünyada çok daha geniş bir şekilde tanınmasına önemli katkılarda bulunacağını bildirdi.
Bakanlık açıklamasında, ödülün Pamuk'a verilmiş olmasının memnuniyetle karşılandığı ve yıllardır bir Türk yazarının Nobel Edebiyat ödülüne layık görülmesinin Türk halkının beklentisi olduğu belirtildi.
Açıklamada şöyle denildi:
"Türkiye'de ve yurt dışında çeşitli ödüller almış bulunan ve eserlerinde Türkiye'nin tarihinden gelen ögeleri işleyen roman yazarı Orman Pamuk'u bu kez Nobel Edebiyat ödülünü de kazanmış olmasından dolayı kutluyor ve edebiyat yaşamında başarılarının devamını diliyoruz. Ödülün Türk edebiyatının tüm dünyada çok daha geniş bir şekilde tanınmasına önemli katkılarda bulunacağına inanıyoruz."
"ORHAN PAMUK KİMDİR?"
1952 yılında İstanbul'da doğdu.Ortaöğrenimini Robert Kolej' de bitirdi. Bir süre İstanbul Teknik Üniversitesi' ne devam etti, daha sonra girdiği İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Yüksekokulu'ndan 1977' de mezun oldu.
ESERLERİ Karanlık ve Işık adlı romanıyla 1979 Milliyet Roman Yarışması'nda birincilik ödülünü Mehmet Eroğlu ile paylaştı. Daha sonra Cevdet Bey ve Oğulları ( 1982 ) adıyla yayımlanan bu roman ayrıca 1983 Orhan Kemal Roman Armağanı' nı da aldı. İkinci kitabı Sessiz Ev ( 1983 ) ile 1984 Madaralı Roman Ödülü' nü kazandı. Bunu Beyaz Kale (1985), Kara Kitap (1990), Yeni Hayat (1994), Benim Adım Kırmızı (1998) izledi. Gizli Yüz filminin senaryosunu yazdı. Bu çalışmasını 1992 yılında kitaplaştırdı.
1982'DEN BU YANA NOBEL'İ KAZANANLAR
Nobel Edebiyat ödülünü 1982'den bu yana kazananların listesi şöyle:
2006: Orhan Pamuk (Türkiye) 2005: Harold Pinter (İngiltere) 2004: Elfriede Jelinek (Avusturya) 2003: John Maxwell Coetzee (Güney Afrika) 2002: İmre Kertesz (Macaristan) 2001: V.S. Naipaul (İngiltere) 2000: Gao Şingcian (Çin) 1999: Günter Grass (Almanya) 1998: Jose Saramago (Portekiz) 1997: Dario Fo (İtalya) 1996: Wislawa Szymborska (Polonya) 1995: Seamus Heaney (İrlanda) 1994: Kenzaburo Oe (Japonya) 1993: Toni Morrison (ABD) 1992: Derek Walcott (St. Lucia) 1991: Nadine Gordimer (Güney Afrika) 1990: Octavio Paz (Meksika) 1989: Camilo Jose Cela (İspanya) 1988: Necib Mahfuz (Mısır) 1987: Joseph Brodsky (ABD) 1986: Wole Soyinka (Nijerya) 1985: Claude Simon (Fransa) 1984: Jaroslav Seifert (Çekoslovakya) 1983: William Golding (İngiltere) 1982: Gabriel Garcia Marquez (Kolombiya)
(AA)
|