| |
|
|
İrtica tehdit mi?
Birkaç gün önce "Sizce irtica tehlikesi var mı" diye sordum. 3 bine yakın mail ve faks geldi. Bunları arkadaşlarım okudu, gruplara ayırdı. "İrtica tehdidi" diyenlerin sayısı "Yok" diyenlerden fazla. Oran yaklaşık 60'a 40.
"VAR" DİYENLER İrticayı tehlike olarak görenlerin üzerinde ısrarla durdukları yer Milli Eğitim Bakanlığı. Bakanlık kadrolarının gericilerle doldurulduğu üzerinde duruluyor. Ders kitapları ve abdest suyu tartışmaları da mesajlarda etkisini göstermiş. Bunun dışında emniyet ve yerel yönetimlerde örgütlenme haberleri hatırlatılmış. Kılık kıyafet konusu ikinci sırada yer alıyor. Sokaklarda çarşaf ve cüppeli sayısının arttığından şikâyet edenler birinci sırada. İkinci sıradaysa kıyafetleri yüzünden sokakta tacize maruz kalan kadınların veya onların yakınlarının mesajları var. Dikkat çeken bir diğer çoğunluk da Anadolu'dan gelen mesajlar. En çok ramazanda yoğun oruç baskısı olduğundan söz ediliyor. Tarikat ve cami ilişkilerinin de bu tür yerlerde önemli hale geldiği belirtiliyor. Çarşamba, Sultanbeyli ve benzeri yerlerin, tehdidin ne kadar büyüdüğünü gösterdiğini söyleyenler de var. Dini içerikli yayınların artışı da bir başka endişe sebebi olmuş.
"YOK" DİYENLER "İrtica yoktur" diyenler de kendi içinde gruplara ayrılıyor. Bunlardan bazıları çeşitli yerel yönetim ve bağlı kuruluşlarda çalışıyor ve kurum maillerini kullanıyor. Çoklukla hedef TSK. En çok üzerinde durulan nokta TSK'nın güç kaybetmek istemediği. Diğer iddialar ise gündemin değiştirilmek ve yolsuzlukların üzerinin örtülmek istendiği. Evet ve hayırcılar dışında yapılan yorumlarsa şöyle: "İrtica var ama tehdit değil": Bu gruba girenler tüm ülkelerde marjinal gruplar olduğu iddiasında. "İrtica nedir" sorusunu yöneltenler de azımsanmayacak kadar çok. "Anayasal sistemin yıkılması mı, yoksa Türkiye'nin daha da muhafazakâr olması mı" diye soruyorlar. "PKK, geçim ve işsizlik": Bu başlık altında toplananlar, halkın geçim derdinde olduğu ve işsizliğin daha önemli ve yıkıcı bir sorun olduğu görüşünde. Bazıları ise irticanın değil PKK'nın asıl tehlike olduğu görüşünde. "Magazin ve pespayelik": Evet veya hayır yanıtı vermek yerine yorum yapanlar belirli bir zümrenin yaşadığı pespaye hayatın alttaki dinci kıpırdanışı desteklediği görüşünde. "İrtica değil ticareti var": Bu grubun büyük bir kısmı TSK'dan YÖK'e kadar belirli zümrelerin irtica ticareti yaptığına inanıyor. Daha küçük bir grup ise siyasetin dini kullandığını ve ümit tacirliği yaptığını söylüyor. "Toplum değişiyor": En küçük sayıya sahip bu grup üyeleriyse devlet sisteminin değişmediğini ama toplumun değişmekte olduğunu ve dini referans noktası kabul edenlerin sayısının arttığını söylüyor.
|