|
|
|
|
|
|
Focaccia pizza ve pideye rakip olacak
Cenova'nın geleneksel lezzeti Focaccia artık Türkiye'de... Levent Kanyon'daki porto antico'da satışa sunulan Focaccia, yemek tutkunlarının yeni trendi olacak.
İtalya'nın Cenova bölgesinin geleneksel lezzeti Focaccia, Türkiye'de ilk kez Levent Kanyon bünyesindeki porto antico'da yemekseverlerin beğenisine sunuldu. Kabaca 'İtalyan ekmeği' anlamına gelen, görünümü pizza ve açık pideyi çağrıştıran Focaccia, eski çağlardan beri balıkçılıkla geçinen Cenovalı erkekleri karşılamak için kadınların yaptığı bir tür İtalyan ekmeği... Bu ekmek, zaman içinde üzerine farklı malzemeler eklenerek farklı bir noktaya gelmiş. Ve Focaccia, zaman içinde önce Cenova'dan İtalya'nın geneline; daha sonra da dünyaya yayılmış. Porto antico'nun sahibi olan ve Focaccia'yı Türkiye'ye getiren ise Costa ve Manzini aileleri... Carlo-Monica Costa ile Türkiye'de şarapçılık yapan Livio-Giovanna Manzini aileleri Focaccia'nın Türkiye'de önemli bir yere geleceğinden şüphe duymuyor.
RAHATSIZ ETMİYOR Focaccia'nın en önemli özelliği, hafif ve organik malzemelerden yapılıyor olması. Zaten pizzadan en büyük farkı da bu... Hamuru, içine süt ve zeytinyağı katılmasıyla daha ince ve daha yumuşak... Bir diğer bir sırrı da bekleme ve pişirme yöntemi. İtalyanca'da kelime kökeni 'focus' olan (ateş) Focaccia, yüksek fırın ateşinde kısa sürede ama kuvvetli bir şekilde eşit olarak pişiriliyor. Bu nedenle de dışı kıtır kalırken içi yumuşak ve rahat hazmedilebilir bir halde kalıyor. Focaccia; domates-peynirli versiyonu ile sabah kahvaltısında da tercih edilebilecek edilebilecek bir lezzet. Ne var ki; günün diğer öğünlerinde en çok tercih edilen Foccacia'lar dört peynirli, patlıcanlı, altı peynirli ve sosisli mantarlı... Focaccia'nın en iyi partneri ise; yine İtalyan geleneği olarak şarap... Porto antico'nun genel müdürü Gökhan Demir, domates- peynirli Focaccia'ya beyaz şarap, dört peynirli Focaccia'ya ise kırmızı şarap önerdiklerini sölüyor. Demir, hafif içimli genç şaraplardan daha koyu ve sert yapılı yıllanmış şaraplara kadar ürünleri olduğunu, ancak müşterilerinin seçimi kendilerine bıraktıklarını anlatıyor: "Bu konuda bugüne kadar hata yapmadık. Çünkü Focaccia üreticilerinden eğitimler aldık. Hangi lezzet hangisiyle çok daha iyi oturur; elimizde ciddi anlamda bir reçetesi var." Yakında focaccio sayesinde bir restoran zinciri haline gelmeyi planladıklarını belirten Demir, ilk etapta trafiğin yoğun olduğu Nişantaşı, Bebek, Bağdat Caddesi gibi yerlerde mağaza açmayı planladıklarının altını çiziyor. Porto antico'nun ana hedefi ise; önümüzdeki bir sene içinde İstanbul genelinde 5 ya da 6 restoran açmak, daha sonra da Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa gibi kentlerle bu zinciri genişletmek...
SOKAKTA YENİYOR İtalya'da fast-food olarak tüketilen ve oturmalı mekanı olmayan bir konsept Focaccia. Yani orada pastaneden poğaça alır gibi Focaccia alıp sokakta yiyorsunuz. Gökhan Demir, bu ürünü Türkiye ile yeni tanıştırdıkları için bu konsepte yaklaşmadıklarını, ne çok lüks ne de ayaküstü bir konsept yarattıklarını belirtiyor. Günde ortalama 150-200 kişinin gittiği porto antico, ramazan ayı için de özel bir mönü hazırladı; sade Focaccia, yanında zeytin, mantar, enginar kalbi, domates, mozzarella ve çorba ile... Amaçları İtalyan mutfağından da ramazan mönüsü oluşturabilmek... Ayrıca ramazan ayına özel etli Focaccia da yapılmaya başlandı.
SEZEN BAŞARAN - GÜNAYDIN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|