|
|
Kurulacak HES'ler Fırtına Vadisi Milli Park ve SİT alanı
YEDİ yıl önce kurulması yargı kararıyla engellenen Milli Park ve SİT alanı Çamlıhemşin ilçesindeki Fırtına Vadisi'ne santral kurulması bir kez daha gündemde. 205 Çamlıhemşinli'nin 'Yürütmeyi durdurma ve ÇED olumlu belgesinin iptali' istemiyle 1998'de Trabzon İdare Mahkemesi'ne açtığı davada mahkeme, 1999'da 'ÇED olumlu belgesinin iptaline ve yürütmeyi durdurmaya' karar vermişti. Danıştay ise "Üstün kamu yararı çevrenin korunmasıdır. Santralın yapımı telafisi imkânsız zararlar doğuracaktır," diyen mahkeme kararını onayarak, vadiye santral yapılmasına karşı çıkmış ve yapılan itirazları oybirliği ile reddetmişti.
ÜRETİM LİSANSI BEKLENİYOR Yargının bu kararına rağmen Ark Enerji'nin Çamlıhemşin'e yedi kilometre uzaklıkta Dikkaya'da HES kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) üretim lisansı için yaptığı başvuru, 26 Mart 2006'da olumlu bulundu. Yine Fırtına Deresi'nin suyunun kullanılacağı projeye göre şirket 12.5 MW, 11.87 MV kurulu gücüne sahip HES'ler için EPDK'dan 49 yıl süreli üretim lisansı almaya uygun bulundu. DSİ ile Su Kullanım Hakkı Anlaşması imzalaması için görüşmeler yapan şirket, bunun ardından üretim lisansı alarak inşaata başlayacak. Danıştay'a EPDK'nın 'Üretim lisansı başvurusunun uygun bulunması' kararıyla ilgili olarak Çamlıhemşin Hemşin Vakfı dava açtı. Vakıf Başkanı Okay Karayalçın, daha önceki yargı kararlarını hatırlatarak, vadide bir santral yapılmasının mümkün olmadığını belirtti. Karayalçın, EPDK'nın bu kararları verirken çevreyle uyumlu olup olmadığını gözetmek, SİT ve koruma statülü Milli Park alanı içindeki bölgede projenin değerlendirilmesini yapmak ve mevcut yargı kararlarına uygun karar vermek zorunda olduğunu dile getirdi. Karayalçın, "EPDK bunların hiçbirini yapmadı. Karar, hukuka aykırıdır," dedi. Bölgede, 20 yıldır Doğa Oteli'ni işleten 75 yaşındaki İdris Duman, "Neden bu vadide katliam yapmaya çalışıyorlar? Yine birileri para kazanacak diye, ne vadimizin ne de deremizin yok edilmesine izin vereceğiz," dedi. Fırtına Vadisi'nde doğduğunu ve burada gömüleceğini anlatan 72 yaşındaki Meryem Gültan ise "İlk mücadelemizde santralı durdurmuştuk, bir kez daha durdururuz. Bizim vadimiz sürprizlerle doludur," diye konuştu.
KORUMA ALTINDA Fırtına Vadisi, endemik kuşlar ve bitki çeşitliliği açısından dünyanın korumada öncelikli 217 bölgesinden birisi. 1994'ten bu yana da koruma statülü Milli Park. Türkiye'nin taraf olduğu Biyolojik Çeşitliliğin Korunması, Bern ve Yaban Hayatını ve Yaşamını Koruma Sözleşmeleri'ne göre de korunması öngörülen bitki çeşitliliğinin yanı sıra deniz alası balığı sadece Fırtına Deresi'nde yaşıyor.
|