| |
|
|
Öncelik eğitime
Çin'de nüfus kontrolü için "her aileye tek çocuk" politikası uygulanıyor ya... Şimdi ailelerin bütün ilgisi "o tek çocuğa." Devlet de çocukların eğitimi için "sürekli kaynak artırıyor." "Çocukların açtığı bir sergiye" gittik. Sonra ilköğretim öncesi çocukların bulunduğu bir başka okula. Çocuklar daha 4-5 yaşında "İngilizce'ye başlıyorlar."
Okul öncesi eğitime verilen önem büyük. İlköğretime de öyle. "Yüksek öğretime" gelince... Çin'de bize dediler ki: - Bütün dünyada mühendislik eğitimi alan öğrencilerin yüzde 30'u Çin, Hindistan ve Rusya'da. Tabii ilk sırada "Çin" var.
Yurtdışındaki Çinli üniversite öğrencisi sayısı 300 bin. Mezunlar eskiden Çin'e pek dönmek istemiyorlarmış. Ama şimdi "koşarak" geliyorlar. Zira Çin "ülkesine geri dönen Çinli'ye öyle teşvikler uyguluyor ki..." Özellikle "parası" olana veya "bilgi birikimine."
Çinliler'e "AR-GE" konusunu açtık. Önümüze hemen "ülkelerin AR-GE yatırımlarına ait" bir liste çıkardılar. AR-GE yatırımları bakımından 2005'te Çin "sadece Hindistan'ın gerisinde." Ama Amerika'nın da, Almanya, İngiltere, Fransa'nın da ilerisinde.
25-30 yıl içinde ABD'yi geçerek "dünyanın en büyük ekonomik gücü olacağı hesaplanan" Çin'de bizim bugünden öğrenci okutmamızda yarar var. Çinliler'e dedik ki "size öğrenci yollasak..." "Olur" dediler. Ve bizimle "bu konuyu görüşmek üzere bir toplantı düzenlemeye" kalktılar. Ama "hiçbir hazırlığımız yoktu." "Başka zaman" dedik, geçiştirdik. "Eğitim sektörünün" bu konuya el atmasında yarar var.
|