|
|
|
|
|
|
Sorunsuz bir ramazan için bunları yapın...
* Mutlaka sahura kalkın.
* Sahurda yağlı börekler, aşırı tuzlu, kızartma tarzı besinler tercih etmeyin.
* Sahurda uzun süre tok kalmayı sağlayan, kan şekerini daha yavaş farklılaştıran besinleri tercih edin.
* Sahura meyve ekleyin.
* Börek yerseniz sebzeli börek tercih edin.
* Gün boyu oluşan açlık hissiyle hem fazla hem de hızlı yemek yenir. Bu da mideyi yorar; gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu nedenle yemeklerinizi yavaş yiyip, mümkünse öğünü iftarla yatma saati arasına bölün.
* Orucu zeytin, hurma ve su gibi hafif besinlerle açın ve ılık bir çorbayla öğüne başlayın.
* Kepek ekmeği, sebze, meyve ve salata gibi posalı besinlerin tüketimine ağırlık verin.
* Kızartmalardan uzak durun.
* İftardan sonra mutlaka hafif egzersizler veya yürüyüş yapın.
* İftarla sahur arasına bir ara öğün koyup, bu arada bol bol su için.
* Uzun süre aç kalındığı için düşen kan şekerini; bir tatlı kaşığı bal ya da reçelle veya bir bardak komposto ile dengelemek mümkün.
* Kilo almamak için mutlaka diyetisyeninize size uygun bir liste hazırlatın.
* Çok iyi çiğneyin. Doyduğunuzu anlamanız için önemlidir.
* Hızlı yediğinizi fark ettiğinizde, bir an çatalı-kaşığı bırakıp arkanıza yaslanın, derin nefes alın sonra yemeğe devam edin.
* Tatlı yerseniz; hamur tatlısı yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edin.
* Ağır yemeklerden uzak durun.
* Midenizi tıka basa doldurmayın.
* Anemi (kansızlık) problemiyle karşılaşmamak için iftarda çay tüketmeyin.
* Baharat içeriği yüksek besinleri tercih etmeyin.
* Kabızlık problemi ile karşılaşmamak için posalı besinleri mutlaka öğüne ekleyin.
* Orucunuzu açtıktan sonra, yatana kadar sıvı alımınıza, özellikle bol su alımınıza özen gösterin.
* Şarküteri ürünlerine ağırlık vermeyin tercih etmeyin.
* Kuruyemiş yiyin. Kilo probleminiz yoksa fındık veya ceviz olabilir (miktarı abartılı olmadan).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|