|
|
|
|
|
Wilson:İfade özgürlüğünün geliştirilmesini destekliyoruz
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, yazar Elif Şafak ile ilgili kararın, ifade özgürlüğünün daha da geliştirilmesi yolunda "iyi bir adım" olduğunu söyledi.
ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinde bir grup gazetecinin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Wilson, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'yi ziyareti ve 1 saat süreceğini açıkladığı ABD Başkanı George Bush ile görüşmesi hakkında da bilgiler verdi.
Ziyaretin ABD için çok önemli olduğunu ifade eden Wilson, Erdoğan ve Bush'un, bölgesel ve iki ülkeyi ilgilendiren önemli konularda görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.
Wilson,
görüşmede Irak, ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Joseph Ralston'ın faaliyetleri, İran, Ortadoğu ve Türkiye'nin AB süreci gibi konuların gündeme geleceğini ifade etti.
Türkiye'nin İran'ın nükleer faaliyetlerinden kaynaklanan sorunun çözümü yolunda yürütülen uluslararası diplomaside oynadığı rol ve gösterdiği desteğin Amerikan yönetimi tarafından takdir edildiğini belirten Wilson, bu konuda iki ülkenin birlikte neler yapabileceğinin Bush-Erdoğan görüşmesinde gündeme geleceğini söyledi.
Wilson, Türkiye'nin Lübnan'daki BM barış gücü UNIFIL'e katılma kararı ve Lübnan'daki Amerikalıların tahliyesinde oynadığı rolün de ABD tarafından övgüyle karşılandığını belirterek, görüşmede Lübnan ve İsrail-Filistin meselesinde ilerleme sağlanmasının yollarının da masaya yatırılacağını kaydetti.
ABD'nin Türkiye'nin AB sürecine verdiği öneme ve bu süreçteki desteğine işaret eden Wilson, bu desteğin Erdoğan'ın ziyaretinde yeniden ifade edileceğini belirtti.
Wilson, Bush'un, Erdoğan'ın bu sürece bakışına yakın ilgi gösterdiğini ve ABD'nin bu süreçte Türkiye'ye ve Avrupalı dostlarına nasıl yardımcı olabileceğinin de Bush-Erdoğan görüşmesinde ele alınacağını söyledi.
IRAK
Büyükelçi Wilson, bir soru üzerine, Irak hükümetinin, terör örgütü PKK'nın ülkedeki varlığını sona erdirme, bürolarını kapatma ve terörist faaliyetlerine son vereceği açıklamasını "önemli bir ilk adım" olarak niteleyerek, şimdi bu kararın uygulanmasının büyük önem taşıdığını belirtti.
Wilson, kendilerinin, Iraklı yetkililerin ve özellikle Türk yetkililerin, terör örgütü PKK'nın bürolarının taşınmasını ya da yeni bir isimle yeniden açılmasını kabul etmeyeceklerini, bu büroların tamamen kapatılmasını istediklerini vurguladı.
Türk hükümetini, Irak hükümeti yetkilileriyle doğrudan temas kurmaya teşvik ettiklerini söyleyen Wilson, bu sayede Türkiye'nin, terör örgütü PKK, Kerkük gibi konularda Iraklı yetkililerle doğrudan çalışabileceğini kaydetti.
Wilson, Türkiye'nin bunu zaten yaptığını da belirterek, ülkede birçok toplantının düzenlendiğini, Türkiye'yi birçok Iraklı liderin ziyaret ettiğini hatırlattı. Büyükelçi Wilson, bu tür doğrudan temasların üst düzeyde devam etmesini beklediklerini kaydetti.
İRAN
Bir başka soru üzerine, ABD Başkanı George Bush'un dünkü açıklamasında İran'ın nükleer faaliyetlerinden kaynaklanan sorunun uluslararası diplomasiyle çözülmesine verdiği önemi tekrar dile getirdiğini hatırlatan Wilson, Türkiye'nin bu süreçte, uluslararası diplomasiye verdiği destekte önemli bir rol oynadığına inandıklarını yineledi.
Bush ve Erdoğan'ın, görüşmelerinde bu konudaki ortak anlayışlarını yeniden gözden geçireceklerini ve bundan sonra atılacak adımlar hakkında görüş alışverişinde bulunacaklarını belirtti.
İran meselesinde diplomatik çabaların sonuç vermemesi halinde oluşturulacak gönüllüler koalisyonuna Türkiye'nin dahil edilmesinin planlanıp planlanmadığına ilişkin soru üzerine Wilson, diplomatik çabaların sonuç vermemesi ve İran'ın BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın önerisine yanıt vermemesi halinde hangi adımın atılacağı konusunun henüz somut biçimde konuşulmadığını kaydetti.
Büyükelçi Wilson, Türk yetkililerce dile getirilen, BM Güvenlik Konseyi'nin İran ile ilgili alacağı bir kararı Türkiye'nin destekleyeceği yönündeki açıklamaları takdirle karşıladıklarını söyledi.
Wilson, İranlıları öneri paketini kabul etme ve müzakere masasına geri dönmeye ikna etmeye yönelik faaliyetlerine devam ettiklerini belirtti. Büyükelçi Wilson, "Türkiye'nin yüzünü doğuya çevirmeye başladığı" yönünde Batı basınında çıkan yorumlara ilişkin düşüncesinin sorulması üzerine, bunun Türkiye'nin iç işi olduğunu, bu konuda yorum yapamayacağını belirterek, Türkiye'yi, "demokratik, laik, bütün bunları hayata geçirmenin zor olduğu bir bölgede ve çoğunluğu Müslüman nüfusa sahip bir toplumda, kendini modernleştirmede başarılı olmuş, demokratik kurumlarını geliştirmiş bir ülke" olarak gördüklerini kaydetti.
ELİF ŞAFAK HAKKINDAKİ KARAR
Büyükelçi Wilson, yazar Elif Şafak hakkındaki karara ilişkin soru üzerine, bu tür davaların etkilerinin, gerek Türkiye gerekse dışarıda endişelere yol açtığına dikkat çekerek, ifade ve konuşma özgürlüğünün geliştirilmesi yolunda ne gibi çabalar gösterilmesi gerektiğine Türkiye'nin kendisinin karar vereceği bir mesele olduğunu söyledi.
TCK'nın 301. maddesinin değiştirilmesini isteyenlerin olduğunu, ancak bu konuda Türkiye'nin ne yapması gerektiğini söyleyecek durumda olmadığını belirtenWilson, ifade ve konuşma özgürlüğünün daha da geliştirilmesini arzu ettiklerini, yazar Elif Şafak hakkında bugünkü kararın "iyi bir adım, iyi bir örnek" olduğunu ifade etti.
NATO'nun, üyelerinden Afganistan'a daha fazla asker göndermelerini istemesine ilişkin soru üzerine Wilson, Türkiye'nin bu konudaki kararını kendisinin vereceğini, NATO'nun tüm üyelerinin Afganistan'a nasıl daha fazla katkı sağlayabileceklerini düşünmesini umduğunu belirtti.
Bir soru üzerine, Irak'ın kuzeyinde peşmergelerin İsrail tarafından eğitildiği yönündeki haberleri kendisinin de basından takip ettiğini, bu konuda bir yorum yapamayacağını kaydeden Wilson, Kerkük meselesine ilişkin soru üzerine de bu konunun hem Irak hem ABD hem de Türkiye için endişe yarattığını farkında olduklarını, bu konudaki kararı Iraklıların vereceğini ve Iraklıların, bu endişeleri dikkate alacağından emin olduğunu ifade etti.
(AA)
|