Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Patlıcan salatalı börekçiler MALZEMELER * 2 adet yufka * 2 adet patlıcan * Yarım limonun suyu * 2 adet közlenmiş kırmızı biber * Yarım çorba kaşığı zeytinyağı * 1 adet yumurtanın sarısı * Tuz * Pulbiber * Margarin * Susam Patlıcanları közleyip, kabuklarını soyun. İncecik kıyın. Limon suyunu ilave edin. Közlenmiş biberleri de incecik kıyıp, patlıcana ilave edin. Tuz ve pulbiberi katın. Yarım çorba kaşığı zeytinyağını ekleyin. Yufkalardan bir tanesini düz bir zemine serin. Kenarlarını hafifçe içe doğru katlayın. Bıçakla kesip, kenarlarını düzleştirin. Daha sonra 5 tane uzun şerit çıkacak şekilde kesin. Bu kestiğiniz şeritleri de ortadan ikiye kesin. Bir ucuna hazırladığınız patlıcan salatasını koyun. Rulo biçiminde sarın. Margarinle yağlanmış fırın tepsisine dizin. Diğer yufkayı da bu şekilde hazırlayın. Üzerine yumurta sarısı sürün. Susam serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Nohutlu ekmek MALZEMELER * 1 kase nohut * 3 kg un * Yeterince kaynar su * 1 tatlı kaşığı tuz Üzerine: * Isıtılmış sıvıyağ Nohutları kuru olarak kırın ve unu ilave edin. 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Yarım su bardağı kaynar suyu üzerine dökün. Tahta bir kaşıkla karıştırın. Üzerine kuru bir bez örtüp, çok sıcak bir yerde 10 saat bekletin. Yeterince tuz ekleyip yoğurun. Üzerine yine kuru bir bez örtüp aynı yerde 3 saat bekletin. Hamurun üzerine bir çukur açın. Bu çukurdan hamuru ateşle tutuşturun. Eğer ateş parlıyorsa, hamurun mayası olmuş demektir. Tekrar yoğurun. İçinde kaynar su bulunan bir tencerenin üzerinde hamuru kabarana dek bekletin. Tekrar yoğurun. Tepsiyi yağlayın. Hamurdan yumurtra büyüklüğünde parçalar yapıp tepsiye dizin. Hamurların üzerine sıcak sıvıyağ sürün. Önceden ısıtılmış orta ısılı fırında, hamurların üzeri kızarana dek pişirin. Servis yapın.
Şeftali güzellemesi MALZEMELER * Yarım kg şeftali * 2 su bardağı süt * 2 çorba kaşığı mısır nişastası * 1 çorba kaşığı un * 1 su bardağı tozşeker * 1 tatlı kaşığı tereyağı * 1 poşet krem şanti * 1 çorba kaşığı hindistan cevizi * 1 paket vanilya Şeftalilerin kabuklarını soyup, dilim veya küp şeklinde doğrayın. Dikdörtgen şeklindeki bir cam servis tepsisine dizin. Üzerine 1 çorba kaşığı hindistancevizi serpin. 2 su bardağı sütü bir tencereye aktarın. İçerisne 2 çorba kaşığı mısır nişastasını, 1 çorba kaşığı unu, 1 su bardağı tozşekeri, 1 tatlı kaşığı tereyağını ve vanilyayı ekleyin, koyulaşana dek karıştırarak pişirin. Ateşten alın, ılıtın. 1 poşet krem şantiyi içine katıp, mikserle iyice çırpın. Bu kremayı şeftalilerin üzerine dökün. Buzdolabında 3 saat bekletin. Şeftali dilimleri ve nane yaprakları ile süsleyip, servis yapın.
|