Vatandaşın gelirinin dörtte biri kredi borcuna gidiyor
BDDK'nın ilk kez yayımladığı rapora göre, hane halkının borç yükü 55.6 milyar YTL'ye ulaştı. Borcun harcanabilir gelire oranı ise % 25.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), hane halkının (ailelerin) finansal kesime olan borçlarının bu yılın ilk altı aylık döneminde yüzde 43 artarak 55.8 milyar YTL'ye ulaştığını bildirdi. BDDK, Finansal Piyasalar Raporu'nu yayımladı. İlki bu yılın ilk altı aylık dönemini kapsayan rapor, bundan sonra üç ayda bir yayımlanacak. Hane halkının finansal kesime olan borcunda 2003 yılından itibaren belirgin bir artış görüldüğü vurgulanan raporda, 2004'te 18.1 milyar YTL olan bankalara ve tüketici finansmanı şirketlerine yönelik brüt tüketici kredisi ve taksitli kredi kartı borç bakiyesinin 2005 sonunda 38.9 milyar YTL'ye haziran sonunda ise 55.8 milyar YTL'ye yaklaştığı vurgulandı. Takibe
dönüşüm artıyor Hane halkı borcunun hanehalkı kullanılabilir gelirine oranında da belirgin bir yükselme gözlendiği vurgulandı. Hane halkının finansal araçlardan daha fazla yararlanmaya başladığı ve 2002 yılında yüzde 4.3 olan hane halkı borçluluk oranının, 2006'nın ilk yarısında yüzde 26.1'e ulaştığı belirtildi. Raporda son aylarda bireysel kredi faiz oranlarında artış yaşandığı ve kredi kartı faizlerinin yatay seyrettiğine dikkat çekilerek, "Kart borç bakiyesi, taksitli kredi kartı alacaklarının oranı ve kredi kartı alacaklarının takibe dönüşüm oranı artış eğiliminde. Milli gelirin yüzde 4.3'üne ulaşan konut kredilerindeki artış son aylarda yavaşladı" denildi.