|
Yabancı dili olmayana araba kullanmak zor
|
|
Türkiye'de satılan ithal ya da yerli otomobillerin çok azında yol bilgisayarında Türkçe kullanılıyor. Uyarılar Türkçe yapılmadığı için yabancı dil bilmeyen sürücüler zor durumda kalıyor.
Oto kullanmak için yabancı lisan şart
İthal ya da yerli otomobillerin çok azında yol bilgisayarları Türkçe komut veriyor. Türk sürücüler, İngilizce, Almanca, İtalyanca'nın kullanıldığı yol bilgisayarlarının Türkçe seçenekli olmasını istiyor.
Teknolojideki gelişimle birlikte sürücü ve yolcuların konforuna ve güvenliğine yönelik birçok aksesuar, otomobillerde kullanılmaya başlandı. Bunların başında da yol bilgisayarı geliyor. Düne kadar üst sınıf otomobillerde kullanılan yol bilgisayarı, şimdi orta sınıf, hatta küçük otomobillerde bile standart aksesuarlar arasına girdi. Yol bilgisayarı, ortalama yakıt tüketimi, anlık yakıt tüketimi, depoda bulunan yakıt miktarı, dış hava sıcaklığı gibi bilgileri gösteriyor. Kapılar açık kaldığında, lastik basıncı düştüğünde, depodaki yakıt miktarı azaldığında uyarı yapan yol bilgisayarları da var. Hatta, bazı yol bilgisayarları, sözlü olarak da sürücüyü bilgilendiriyor.
TÜRKÇE KONUŞANI VAR Yol bilgisayarı sürücünün konforu ve güvenliğini artıran aksesuarlardan ama, yol bilgisayarını anlamak için yabancı lisan bilmek şart.Çünkü Türkiye'de satılan otomobillerin çok azında yol bilgisayarında Türkçe bulunuyor. Renault, Ford, Mercedes ve 2006 model yılıyla birlikte Opel, yol bilgisayarında Türkçe kullanan markalar arasında bulunuyor. Renault'nun bazı üst modellerinde Türkçe sözlü uyarı yapan yol bilgisayarı da var. Türk sürücüler bu yüzden, yol bilgisayarında yazanları anlamıyor ve sonrasında kullanmıyor. Yabancı dil bilenler bile bazı uyarı cümlelerini anlamakta zorluk çekiyor. Türkiye'de satılan otomobillerin yol bilgisayarında çoğunlukla İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca'nın ağırlıkta kullanıldığı görülüyor. Ancak, bunun dışında, Portekizce, İspanyolca, Hollandaca, Flemenkçe, İsveçce, Polonyaca gibi yabancı diller bile bulunuyor. İthal otolar dışında, Türkiye'de üretilen yerli markaların bile yol bilgisayarında Türkçe bulunmaması ilginç.
|