kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kırkı çıkmadan bebeği sünnet ettirmek gerek
Kırkı çıkmadan bebeği sünnet ettirmek gerek
Penis kanserine karşı etkili olur
Bilmenizde fayda var

Kırkı çıkmadan bebeği sünnet ettirmek gerek

Oğlunuzu sünnet ettirmek için en doğru zamanın doğumundan iki gün sonrası olduğunu biliyor muydunuz? Uzmanlar, erken sünnetin bebeği enfeksiyonlardan 20 kat koruduğunu söylüyor ve uyarıyor: Sünnet için 2-6 yaş arasını bekleyen çocuklarda fobi gelişebilir!.

Pek çok anne baba çocuklarına yaptıracakları sünnet için en uygun zaman konusunda ikilem yaşarken; Anadolu Sağlık Merkezi'nden Üroloji Uzmanı Dr. Abdurrahman Özgür, doğru zamanın doğumdan bir ya da iki gün sonrası olduğunu açıkladı. Dr. Özgür, yaz döneminde ağırlık kazanan sünnet uygulaması hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı:

* Bebek doğar doğmaz sünnet yaptırmak doğru mu?
İlk 6 ayda sünnet yaptırılan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu görülme riski, sünnetsizlere oranla 20 kat daha azdır. Sünnet ileriki yaşlarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarını da azaltır ve penis kanseri riskini ortadan kaldırır. Çocuk doğduktan 2n veya n8 saat sonra sünnet yapılması daha uygundur. Çünkü çocuk herhangi bir anestezi almıyor. Ameliyat bölgesel uyuşturmayla yapılıyor ve her şey 20 dakikada olup bitiyor. Doğumdan hemen sonra olduğu için yaranın iyileşmesi daha hızlı oluyor. Bebeğe sünnetin 3'üncü gününden itibaren duş aldırıyoruz ve 1 hafta içinde her şey tamamlanmış oluyor.

AİLELER BİLGİLENDİRİLİR
* Yenidoğan bebeklere nasıl sünnet yapılıyor?
Hekim çocuğu serviste görüyor, aile ile konuşuyor ve olası riskleri anlatıyor. Bu riskler tüm sünnetlerde olabileceği gibi bu dönemde yapılan sünnetlerde de doğal olarak izlenebilir. Ufak tefek kanamalar, penis uç kısmında sünnet derisini sıyırdığımız bölgelerde kanama ve bunun bir sonucu olarak ilerleyen yıllarda idrar çıkış deliğinin uç tarafında daralma; bu risklere örnek gösterilebilir. Bu şekilde ihtimalleri düşük ama olasılıklı riskler, tüm sünnetler için geçerlidir ve bunlar hakkında çocuğun yakınlarının bilgilendirilmesi gereklidir.

* Bu tür riskler sadece yenidoğanlar için mi geçerli?
Bu tür riskler sadece yenidoğanda değil, erişkin yaşlarda da söz konusudur. Sünnet derisinin penis taç kısmından ayrılması sıklıkla 3 yaşından sonra gerçekleşmektedir. Ancak ileri yaşlarda da ayrılmanın olmaması sık karşılaştığımız bir durumdur. Yenidoğan sünnetlerinde sıklıkla karşılaşılabilen durumlardan biri de; penis taç kısmı üzerinde sarımtırak zar dokusunun oluşumudur. O da erken dönemde duş aldırdığınız zaman kendiliğinden kaybolmaktadır.

ENFEKSİYON RİSKİ AZALIR
* Bebeğe anestezi uygulamak doğru mudur?
Sünnet 6 aya kadar lokal anestezi, 6 aydan sonra genel anestezi ile ameliyathane şartlarında yapılmalıdır. Çünkü genel anestezi, hem ameliyatın güvenliği açısından hem de çocuğun sağlığı açısından daha fazla tercih edilmelidir.

* Erken dönem sünneti kimlere yapılamaz?
Prematüre doğmuş (erken doğum) ya da dış idrar deliği penis ucuna değil de daha geriye açılmış olan çocuklara yapılamaz. Ayrıca; inmemiş testisi olanlar, yüksek ateş ile seyreden hastalık yaşayanlar, ailesinde hemofili olarak belirtilen kan hastalığı olan çocuklara; erken dönemde sünnet yapılmamalıdır.

BİR HAFTADA İYİLEŞİRLER
* Erken dönemde sünnetin avantajları nedir?
Yenidoğan döneminde sünnet derisinin uç kısmı daralarak, bebeğin idrar yapmasını güçleştirebilir. Buna bağlı olarak yenidoğan döneminde görülen idrar yolları iltihabı ortaya çıkabilir. O nedenle bebek henüz 1-2 günlükken yapılan sünnet; yaşanabilecek enfeksiyon riskini azaltır.

* Sünnet olan çocuk ne zaman ayağa kalkar?
Çocuklar sünnet sonrası 2-3 saat içinde taburcu olabilir. Genel iyileşme ise 7-10 gün içinde gerçekleşir. n8 saatten sonra ayakta duş yapabilir, bir hafta sonra da dikişler kendiliğinden düşer.

* Sünnet sonrası nelere dikkat edilmeli?
Sünnet sonrası kanamanın devam etmesi, sünnetten 6-8 saat sonra çocuğun idrarını yapmaması, penis uç bölgesi çevresindeki kızarıklık ve şişliğin 3 ve 5'inci günlerden sonra azalmaması, sarı renkte akıntı veya zar tabakasının varlığının devam etmesi durumunda; bir sorun var demektir. Bu durumda hemen doktora başvurun.

* Sünnet bir ameliyat mıdır?
Sünneti bir ameliyat gibi kabul edip, hazırlıkların bu yönde yapılması gerekir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Sünnet sonrası oluşabilecek en önemli istenmeyen durumlar; kanama, kesi bölgesinde iltihaplanma, peniste yaralanma, dış idrar kanalında daralma, deride yapışıklıklar şeklinde sıralanabilir. Sünnet, toplumda küçümsenmektedir, ancak unutulmamalıdır ki; yanlış sünnetten dolayı penisin taç kısmının tamamen koptuğu vakalarla da karşılaşılmaktadır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Eyvah bizim çocuk aşık olmuş galiba!
 Doğal yağ yakıcılar: Fatburner
 Vitaminin fazlası kansere neden oluyor!
 Korkmanıza gerek yok bebeğiniz aç kalmaz!
 Eğitim düzeyi arttıkça kalp krizi riski azalıyor
 Kazanmakla kaybetmek arasındaki fark
 Kırkı çıkmadan bebeği sünnet ettirmek gerek
 Diş fırçalamak incelik ister
 Sık duş beyin için zararlı!
 Hastaların da sorumlulukları var
 Sıcağa güvenmeyin yaz gribine yenilmeyin!
 Renk körlerinin dünyası lenslerle renklenecek
 Nasıl sağlıklı beslenebilirim?
 Arkadaş şiddetine dikkat
 Kahkaha en iyi ilaç
Bana göre Türkiye'nin iki leydisi Oya ile İnci!
Bana göre Türkiye'nin iki leydisi Oya ile İnci!
Hıncalım top modelden anlar mı? Yoksa Zeki Başeskioğlu'nun dediği...
Aşkın rahatsız mı? Ah canım! Geçmiş olsun
Aşkın rahatsız mı? Ah canım! Geçmiş olsun
Yeni albümü 'Ayrılmayalım' ile müziğe dönen romantik şarkıların sesi...
Engelliler için sosyeteden tam 29 bin YTL toplandı
Engelliler için sosyeteden tam 29 bin YTL toplandı
Reina bünyesindeki işletmeler, hasılatı Yavuz Kocaömer'in başkanı...
Denizkızı gibi!
Denizkızı gibi!
Moda Polisi
Adnan-Ayşe Polat çiftinin kızları Azer Polat da artık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.