|
|
|
|
|
|
Pişirme sunum ve sofra sırları
KÜÇÜK TABAKLAR Japonlar birkaç çeşit yemek yiyeceklerse, hepsi için farklı bir tabak kullanıyorlar. Böylece iki yemek arasında ara vererek midelerini dinlendirme şansları oluyor. Moriyama kitabında Japon yemeklerinin sunumuna da yer veriyor.
Tabağınızı hiçbir zaman tam olarak bitirmeyin.
Hiçbir yiyeceği büyük porsiyonlar halinde tüketmeyin.
Her yiyeceği kendine ait özel tabağında servis edin. nAz her zaman daha çoktur.
Her yiyecek doğal güzelliğini sergileyecek biçimde yerleştirilmelidir.
* Yiyecekler hafif hazırlanmalıdır.
* Taze olan her zaman en iyisidir.
PİŞİRME TEKNİKLERİ Yemeklerin çoğu az pişmiş ya da çiğ yeniyor. Japon kadınları yemeklerini daha çok haşlama, buharda pişirme ve ızgara gibi yöntemlerle hazırlıyorlar. Buharda pişirilen gıdalar daha yumuşak oluyor ve besin değerlerini koruyor. Japonlar yemekleri yumuşatmak için ayrıca yağa da bu nedenle hiç ihtiyaç duymuyorlar. Japonlar ayrıca neredeyse hiç süt ürünü tüketmemelerinin yanı sıra tereyağı nedir bilmiyorlar. Bunun yerine soya ve susamdan oluşan bitkisel yağları tercih ediyorlar. Bu da Japonların hiçbir hayvansal yağ tüketmedikleri anlamına geliyor. Yani, tükettiğimiz yağ çok önemli!
YİYECEKLE FARKLI İLİŞKİ Moriyama'ya göre Japon kadınlarının hem uzun ömürlü hem de ince olabilmelerinin nedeni diyet yapmıyor olmaları! Japonlar yedikleriyle ilgili farklı bir düşünceye sahipler. Çeşitli ürünlere dayanan bir beslenme uyguluyorlar ve kısıtlama ve yasakları pek umursamıyorlar. Yemeklerin sunumuna ve hazırlanışına verdikleri önem, mutfakla haşır neşir olurken tokluk hissi yaşamalarına neden oluyor. Sofraya oturduklarında da az ve öz yemek yiyorlar. Bunun yanı sıra her şeyden çok az miktarda tüketme eğilimleri var.
|
|
|
|
|
|
|
|
|