|
|
|
15 üniversiteye geçici rektör ataması
Yüksek Öğretim Kurulu(YÖK), yasasındaki rektörlerinin hükümet tarafından atanmasını öngören hükmü Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen 15 yeni üniversiteye yeni atama yapmak yerine, bu üniversiteleri yönetim organlarını oluşturarak seçim sürecine hazırlayacak, geçici rektör ataması yoluna gitti.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, yeni isim tartışmalarına meydan vermemek için daha önce atamaları cumhurbaşkanınca yapılan ve halen görevde olan rektörleri, 15 yeni üniversite rektörlüğü için de ek olarak görevlendirdiklerini bildirdi.
Anayasa
Mahkemesi'nin iptal kararı üzerine 15 yeni üniversite konusundaki YÖK kararı, başkan Teziç tarafından açıklandı. Teziç, YÖK'ün Anayasa Mahkemesi kararını da dikkate alarak, 15 yeni üniversiteye yeni atama yerine, üniversite olmadan önce bağlı oldukları ünhiversitelerin Rektörlerini ek görevlendirme olarak atama kararı aldığını bildirdi.
Teziç. "tedbiren" atanan rektörlerin bu üniversitelerde yeni kadrolar ve yönetim kurullarının oluşumu ve seçim takviminin gerçekleştirilmesi sürecinde görev yapacaklarını kaydetti. Teziç, seçim sürecinin tamamlanmasıyla da bu üniversitelerde olağan döneme geçilmiş olacağını ifade etti. Teziç'in yaptığı açıklamaya göre 15 üniversitenin seçim süreci sonuna kadar görev yapmak üzere atanan geçici rektörleri şöyle:
".Adıyaman Üniversitesi rektörlüğüne, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.dr. Fatih Hilmioğlu, .Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğüne Hacettepe Üniversitesi rektörü Prof.dr. Tunçalp Özgen, .Aksaray Üniversitesi rektörlüğüne Niğde Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Hazma Uygun, .Amasya Üniversitesi rektörlüğüne 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof.dr. Ferit Bernay, .Yozgat Üniversitesi rektörlüğüne Erciyes Üniversitesi rektörü Prof.dr. Cengiz Utaş, .Düzce Üniversite rektörlüğüne Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi rektörü Prof.dr. Atilla Kılıç, .Erzincan Üniversitesi için Atatürk Üniversitesi rektörü Prof.dr. Yaşar Sütbeyaz, .Giresun Üniversitesi rektörlüğüne KTÜ rektörü Prof.dr. İbrahim Özen, .Çorum Hitit Üniversitesi rektörlüğüne Gazi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, .Kastamonu Üniversitesi rektörlüğüne Gazi Üniversitesi rektörü Prof..dr. Kadri Yamaç, .Burdur Üniversitesi rektörlüğüne Süleyman Demirel üniversitesi rektörü Prof.Dr. Metin Lütfü Bayder, .Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi rektörlüğüne Trakya Üniversitesi rektörü Prof.Dr.Enver Duran, .Ordu Üniversitesi rektörlüğüne için 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof.dr. Ferit Bernay, .Rize Üniversitesi rektörlüğüne KTÜ rektörü Prof.dr. İbrahim Özen, .Uşak Üniversitesi rektörlüğüne Afyon Kocatepe Üniversitesi rektörü Prof.dr Halim Sözbilir"
İSİM TARTIŞMALARINI ÖNLEMEK İÇİN
Teziç, geçici rektör ataması kararını, 15 yeni üniversitenin kuruluş kanununun 8'inci maddesinin bir bendindeki "Bu kanunla yeni kurulan ve bağlantısı değiştirilen yüksek öğrenim kurumlarında ortaya çıkacak sorunlar YÖK tarafından çözülür" hükmüne dayandıklarını belirtti.
Teziç, bu üniversitelerin öğrencilerinin bulunduğunu, öğretim üyelerinin olduğunu, ancak Profesör sayılarının yetersiz olduğunu belirtirken, bu öğrenim döneminde bu üniversitelerin faaliyete geçeceğini, öğrencileri ve ailelerini güç durumda bırakmamak için de biran önce geçici görevlendirmeye gittiklerini söyledi.
Teziç, ayrıca bu kararla yeni atamalar yapmayıp Cumhurbaşkanınca atamaları yapılmış rektörleri ek olarak görevlendirerek, yeni isim tartışmalarının doğmasını da önlemiş olduklarını belirtti. Teziç, yasanın siyasi iradenin bir tercihi olduğunu, Anayasa Mahkemesi iptali sonrasında çözüm bulma görevinin ise kendilerine ait olduğunu, bu atamalarla da görevlerini yaptıklarını söyledi.
Anayasa Mahkemesi'nin iptali sonrasında ortaya çıkan boşluğu giderme görevinin kendilerine düştüğünü, bu çerçevede zaman sorunu yaşamamak için geçici rektör ataması yaptıklarını anlatan Teziç, 15 üniversiteye ilişkin yasa çıkarken bu konudaki görüşlerini ortaya koyduklarını belirterek şunları söyledi:
"Biz düşüncelerimizi stratejik çalışmamızda ortaya koyduk. Zaman içinde Türkiye'nin artan sayılarda üniversiteye ihtiyacı olduğunu, ancak altyapı hazırlıklarının yapılması için bunların zamana yayılarak değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kaldı ki bizim bu kanun görüşüldüğü zaman önerimiz var.15 üniversite talebi değerlendirilirken '4 üniversite hemen kurulmaya hazır. Bunlarla ilgili sorunumuz yok' dedik. 8'i için ek kadrolar verilirse kısa zaman içinde bu da yapılabilir ama 3'ü için altyapı ve kadro için daha uzun zaman dilimine ihtiyaç olduğunu söylemiştik."
Teziç, 15 üniversitenin tamamının aynı takvim içinde çalışmasının şart olmadığını, hazırlık durumlarına göre her üniversitenin kendi süreci içinde hazırlıklarını tamamlayacağını, 4 üniversitenin en kısa sürede seçim takvimini tamamlayabilecek aşamada olduğunu da bildirdi.
(ANKA)
|