kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ananas Yetiştiren De Var
Bize ait domates bile kalmadı
Şanslı Bir Ülkeyiz
Kışın Kiraz Yemek
Ananas Yetiştiren De Var

Ananas Yetiştiren De Var


- Dükkanınızda gördüm; yerli üzüme 5, 6 ay var. Şili üzümü getirmişsiniz. Tropik meyve- ler de gördüm; bunları kimler yiyor?
- Türkiye'de egzotik meyvelerin pazarı giderek büyüyor. Mesela artık bizde de yetiştirilen kivi önlenilemez. Türkiye'ye ilk geldiği zaman biz günde 5, 10 tane satarsak sevinirdik. Şimdi korkunç bir tüketimi var. Keza ananasa da artık insanlar alıştı. Avokadoyu çok yadırgamışlardı. Nasıl yendiğini bilen alıyordu. Şimdi avokado Türkiye'de hem yetiştiriliyor hem de vazgeçilmezler arasında. Ananas için de seralar yapıyoruz.

- Türkiye'de ananas yetiştirilebiliyor mu?
- İhtiyar bir amcamız var; Alanya'da ananas, mango, papaya serası yapmış. Çok az da olsa ürün alıyor ama bu seralarda yetiştirilebilir olduğunu gösteriyor. Bir başka tropik meyve kumquat. Herkese birer saksıda veriyorum, evinde, bahçesinde yaşatıyorlar. İthal edilenler arasında pitaya, rambutan, karambola, lychee, phisalis var. Bizim için restoranlar, oteller çok önemli. Onların menülerinde olmadığı zaman o ürünleri üretme, ithal etme, satma şansımız yok.

- Yabancı şefler ve dış ülkeleri görmüş şef- lerimiz bu yeni ürünleri bizlere tanıttılar. Brokoli de bizim mutfağımızda yoktu şimdi vazgeçilmez.

- Bizim yirmiye yakın yenilebilir ot türümüz var. Örneğin biberiye, tarhun, adaçayı, kırmızı fesleğen, yeşil fesleğen, limonlu fesleğen.. Limon çiçeğimiz var ki Avrupa'da adı melisadır. İki türlü kekiğimiz var; biri batılıların oregano dedikleri, öteki ise normal kekik. Kereviz sapı, rezene, limonotu, kuzukulağı, tarhun, kişniş, daha birçok çeşit var. Bunların yanı sıra 10 civarında da salata türümüz var. Yeşil lollo, palamut yaprağı dediğimiz amorix, kopf salat, bowle salat, polorosso ya da diğer adıyla radicchio, göbek marul, yağlı marul.. Bir de hazır torba içinde hijyenik ortamda yıkanıp kurutulmuş mesclun grubu salata malzemesi var. 13 çeşit ot yer alıyor bunun içinde. Aruba, baronet, nibuna, mizuna gibi ithal malzemelerin yanı sıra kuzukulağı hardal otu gibi yerli otlar da var burada. Paketi açıp, zeytinyağını limonunu döküp yiyorsunuz.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Tarihi köşkte ızgara keyfi
 Ummanda mutfak derdi olmaz!
 Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
 Bahçe vaha gibi yemekler vasat
 Ailelerin de gittiği esnaf lokantası
 Seyyar tezgâhından AB'ye
 Boğaz'a nazır lezzet mekânı
 Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
 Sabahtan akşama kadar süren keyif
 Uskumru dolması en kral meze seçildi
 Türk mutfağının çağdaş yüzü
 Manzara mükemmel mönü esprili
 Cankurtaran'da balık keyfi
 Kebap ve tatlı dünyasında bir dev
 Başkentin ünlü lezzet durağı
 Şampiyon artık Bodrum'da
 700 kişilik 'butik' kebapçı
 Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
 'Şimdiki müşteri tahsilli'
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Harvard'da bir Türk mimar
Harvard'da bir Türk mimar
Ağahan Vakfı ödüllü mimarımız Han Tümertekin, eylül ayında...
Her şeye rağmen yaşam...
Her şeye rağmen yaşam...
Savaşa rağmen yaşam devam ediyor. Alışveriş de, yürüyüş ve nargile...
İdeefixe 'şimdilik' satılmıyor
En büyük alışveriş sitelerinden Ideefixe'in büyük rakamlara...
'Evlere servisimiz vardır'
İstanbul'da artık evden çıkmadan her türlü ihtiyacınızı gidermek...
Dünya Güreş Gösterileri şirketi iftiharla sunar!..
Dekoru sağlam, seyri zor, ritmi hızlı, türün meraklıları için keyifle...
Maço erkeklere dersler veren film!..
ABD'de son haftalarda beklenmedik düzeyde iyi iş yapmış bir film. Ama sanırım...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.