İşadamından öğrencilere kadar performansını artırmak isteyen, çözümü dopingde arıyor. Sektörün büyüklüğü şimdiden 30 milyar $'a dayandı.
Doping konusu bu yıl Fransa bisiklet turunu kazanan ABD'li Floyd Landis'in dopingli çıkmasıyla yeniden gündeme geldi. Dünyanın birçok ülkesinde yapılan araştırmalar doping maddelerinin yalnızca bazı profesyonel sporcular tarafından değil, aynı zamanda sıradan insanlar tarafından da yoğun olarak kullanıldığını gösterdi. Bu ürünlerle ilgili anlatılanlara kulak verildiğinde çoğu insanın nefesi kesiliyor. Fiziki çekicilik, yüksek performans, güç, güven ve daha fazlası 'lifestyle ilaçları' adı verilen bu ürünlerle kolaylıkla elde edilebilir gibi görünüyor. Ancak klinik araştırmaları tüm bu anlatılanların hikayenin yalnızca başlangıç bölümünü oluşturduğunu gösteriyor. Hikayenin son bölümü ise oldukça ürkütücü. Bu arada 350 milyar dolarlık global ilaç sanayisinde lifestyle ilaçlarının piyasa payı da hızla artıyor. Sektörün rakamsal büyüklüğü 30 milyar doları buldu.
NEDEN KULLANILIYOR? Ev ve iş hayatının yanısıra cinsel hayatta da daha başarılı olmak için insanlar özellikle son beşyıldan beri kas geliştirici hormonlardan, cesaret verici maddelere kadar çok sayıda doping ürününü adeta çikolata gibi tüketmeye başladı. İştah kesmeye yönelik sibutramin türevi ilaçlardan, yağ erittiği iddia edilen ürünlere kadar birçok ürün alıcılara mükemmelliği vaat ediyor. Ancak bu ürünlerin şiddetli çarpıntıdan, yüksek tansiyona kadar çok sayıda yan etkisi bulunuyor. Bu yıl düzenlenen Fransa bisiklet turunu kazanan ABD'li Floyd Landis'in hem yarış esnasında hem de sonrasında yapılan iki farklı testte de testosteron kullandığı belirlendi. Kas geliştirme ve fiziki performansı artırmaya yarayan bu madde amatör sporcular tarafından da tercih ediliyor. Ancak bu maddenin de başta karaciğer rahatsızlıkları olmak üzere kalp krizi, prostat kanseri gibi ölümcül riskleri bulunuyor. Aynı madde kadınlarda sakal ve bıyık uzamasının yanısıra aşırı kıllanmaya da neden oluyor.
SONUÇ YIKICI Ancak sadece spor değil, sahne performansısergileyen kişiler, öğrenciler, yoğun stres altında ezilen yüksek seviyeli devlet memurları, hatta kız arkadaşını saatlerce dans ederek etkilemeye çalışan gençler bile bu ilaçlara baş vuruyor. İş hayatında da durum çok daha farklı değil. Özellikle yönetici seviyesinde bulunan yaşlı profesyoneller, genç rakipleriyle baş edebilmek için 'gençlik iksiri' olarak adlandırılan hormon kokteylleri kullanıyor. Kalabalık bir izleyici kitlesi önünde yeni çıkan bir ürünün tanıtımını yapmaya hazırlanan genç profesyoneller ise antidepressiva adı verilen korku dindirici ve cesaretlendirici maddelere başvuruyor. Yapılan araştırmalar ise bu ürünlerin uzun vadede hafıza kaybına neden olduğunu gösteriyor. Uzmanların açıklamalarına göre hangi doping maddesi olursa olsun performans artırmaya yönelik her türlü kimyasal müdahale mutlaka beyni ve merkezi sinir sistemini etkiliyor. Bu bölgede meydana gelecek en ufak bir hasar ise kişi için felaket anlamına geliyor.