Piyasaları etkisi altına alan finansal dalgalanma bankaların özkaynaklarında erimeye neden oldu. Sadece halka açık 13 bankanın kaybı 2.2 milyar YTL.
Piyasaları 3 ay sarsan finansal dalgalanmanın banka bilançolarındaki ilk etkisi özkaynaklarda erime olarak su yüzüne çıktı. İlk 6 aylık mali tablolarını açıklayan halka açık bankaların bir çoğunda yüklü bono portföyleri nedeniyle özkaynak eksilmesi yaşandı. Üstelik bu tablolarda türbülansın had safhaya ulaştığı temmuz ayının etkisi henüz yok. Mayıs ayı başında 1.30 YTL olan dolar kuru temmuzda 1.70'ten, yüzde 14 olan faiz temmuzda yüzde 21'den döndü. Ağustosta ise dolar 1.45'e, faiz yüzde 19.5'e geriledi. Ancak piyasalarda 3 aydaki tahribat TL'de ortalama yüzde 10'luk değer kaybına, faizde de 5 puanlık artışa neden oldu. Özkaynaklardaki kayıplara rağmen geçen yıla oranla kârlarını katlayan bankacılık sektörünün Türk parası ve yabancı para cinsinden faize duyarlı kaynaklarının faiz artışına maruz kalması nedeniyle net faiz gelirinde azalma gözlendi. Sadece 13 halka açık bankanın özkaynaklarındaki azalmanın tutarı ilk 3 aya göre 3 milyar YTL'yi aştı. Sermaye artışı ve kar dağıtımları eksiltildiğinde ise kayıp 2.2 milyar YTL civarında.
KREDİLER
KÂRI ARTIRDI Kârları kredilerden elde ettikleri gelirlerle katlanan bankaların özkaynaklarında ortalama yüzde 2 ile yüzde 6 aralığında erime kaydedilirken, İş Bankası'nın özkaynakları ilk üç aya oranla yüzde 21 geriledi. Bankanın 10.5 milyar YTL olan özkaynakları 2.2 milyar YTL'lik azalma ile 8.2 milyar YTL'ye indi. Bu azalmanın büyük bölümü de faiz artışına bağlı olarak Menkul Değerler Değer Artış Fonu'ndaki gerilemeden kaynaklandı. İş Bankası'nın özkaynaklarında turbülanstan kaynaklanan erime ise net 1.9 milyar YTL. Özkaynaklardaki gerileme ilk üç aya göre TSKB'de yüzde 12, Şekerbank'ta yüzde 6.8, Garanti Bankası'nda yüzde 5.9, Yapı Kredi Bankası'nda yüzde 4.6, Vakıfbank'ta yüzde 4.5, Fortis'te yüzde 0.9 oldu.