'Zeytinyağı ihracatında tüm engelleri kaldırma sözü aldık'
İtalyan Gasparini'nin Türkiye'deki küçük ortağı Ölken, "Üreticiyi korumak lafla olmuyor. Bu sene arz fazlası var. AKP Milletvekili Uğur, zeytinyağındaki tüm engelleri kaldıracağız sözü verdi" dedi.
Fındıkta yaşanan kavganın bir başka benzeri de zeytinyağında yaşanıyor. Zeytinyağında ihracat kısıtlamasının kaldırılmaması için hükümete baskı yapanlara karşın İtalyan Gasparini'nin küçük ortağı Rast Gıda'nın sahibi Metin Ölken başta olmak üzere bir çok kesim de kapıların açılmasından yana. Dün konuyla ilgili bir açıklama yapan Ölken, zeytinyağı üreticilerinin ihracatın kısıtlanması gibi bir talebinin olmadığını savunarak, "Son olarak geçtiğimiz pazar günü Edremit'te yapılan bir panelde AK Parti Milletvekili Edip Uğur, "Zeytinyağı ihracatında tüm engelleri kaldıracağız" dedi. Bu sırada Tariş üst düzey yöneticilerinden Mustafa Tan da oradaydı. Tariş üretici haklarını savunan en büyük birlik değil mi" dedi.
NEDENSE
İTALYA'YA TAKMIŞLAR Zeytinyağı ihracatının son 12 yılda yüzde 40'ı İtalya, yüzde 20'sinin İspanya olmak üzere yüzde 81'inin dökme olarak gerçekleştiğini belirten Ölken sözlerine şöyle devam etti: "Bu dönemde ortalama ihraç fiyatı 1.414 dolar ile 3.772 dolar arasında gerçekleşti. Kutulu ve dökme yağ ihraç fiyatları incelendiğinde aslında denildiği gibi çok ciddi bir katma değer ülkeye kalıyor mu tartışmak lazım. Çünkü kutuda ihracata devlet ciddi bir DFİF (Devlet Fiyat İstikrar Fonu) primi veriliyor. Her zaman popülist söylemlerde bulunanların iddia ettiği 'Dökme değil katma değeri yüksek kutulu mal satalım' yaklaşımı için son 12 yıldır hiçbir ciddi gelişme yaşanmamıştır. Ortalama kutulu ihracatımız yüzde 1-2'lerle ifade edilecek bir artış göstermiştir ama bu önümüzdeki 5 yıl için beklenen ciddi üretim artışına ne kadar çözüm olacaktır bunu herkes sorgulamalıdır. Ayrıca neden sadece İtalya'yı akla takmışlar anlamıyorum, İspanya da İtalya'nın yarısı kadar bizden dökme yağ alıyor." İtalya ve İspanya'ya 12 yılda yapılan toplam 392 bin ton ihracatta Rast'ın payının 100 bin ton civarında olduğunu dile getiren Ölken, "Üreticiyi kollamak ürünü değerlendirilerek olur. İç piyasadaki zeytinyağı arzı talepten fazladır. Arz fazlasını değerlendirmenin bir yöntemi de dış piyasalarda pazar bulmaktır, buna da ihracat denir. Alıcısı olmayan malın değeri yoktur. Benim savunduğum ana konu da budur. Benim düşünceme katılıp katılmamak veya karşı fikirde olmak doğaldır. 'Vatan haini, Gasparini uşaklığı ve üç kuruşa kendini satanlar' gibi sağduyudan uzak ifadeleri kullananlar bu sektöre hizmet etmeyip zarar vermektedirler" değerlendirmesinde bulundu.