|
|
|
|
|
"Türkiye barış gücüne katılmaya istekli"
BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Malloch Brown, Lübnan'ın güneyi için öngörülen barış gücünün Avrupalı ve Müslüman ağırlıklı olacağını ve Türkiye'nin de katılma konusunda istekli olduğunu dile getirdiğini söyledi.
Amerikan PBS televizyonuna konuşan Malloch Brown, gücün, topraklarında konuşlandırılacağı Lübnan'ın ve İsrail'in nezdinde meşruiyeti bulunması gerektiğini belirterek, ''Bu güç, ana hatlarıyla Müslüman-Avrupalı veya tercih ederseniz Avrupalı-Müslüman bir karaktere sahip olacak'' dedi.
Malloch Brown, ''Dolayısıyla güçte Müslüman askerler olacak, ancak muhtemelen komşu ülkelerden değil. Biliyorsunuz Endonezya, katılım konusunda istekli olduğunu iletti. Türkiye de öyle'' diye konuştu. BM Genel Sekreter Yardımcısı Malloch Brown, ''Bu güç, bir çeşit işgal gücü olmayacaksa, Hizbullah'a karşı güç kullanma çabası niteliği taşımayacaksa ve bizim istediğimiz gibi bir barış gücü olarak görülecekse, bu katkılar, yaşamsal önem taşıyacak'' ifadesini kullandı.
''TÜRKİYE'NİN
KATILIMI GEREKLİ''
Öte yandan Washington'da Orta Doğu Enstitüsü ve ABD Barış Enstitüsü kuruluşlarınca ortak düzenlenen Lübnan barış gücü konferansında konuşmacılar, Türkiye'nin güce katılımının öneminin büyük olacağını belirttiler.
ABD'nin eski Dışişleri Bakan Yardımcısı David Mack, güce katılımın, Türk hükümeti için kolay bir karar olmadığını ve Irak gibi sorunlar bulunduğunu söyledi.
Mack, ancak Türkiye'nin, asker göndermeye karar vermesi durumunda,güce ''kültürel duyarlılık'' ve çok profesyonel bir NATO ordusu katkısı sağlayacağını kaydederek, ''Dolayısıyla Türkler, sonunda, bu gücün başarıya ulaşıp ulaşmamasında kritik rol oynayabilir'' dedi. Kamboçya, Haiti ve Doğu Timor'daki barış gücü operasyonlarında görev yapan Amerikalı emekli yarbay Mike Bailey de Türkiye'nin katılımının, Lübnan gücü için gerekli olduğunu söyledi.
Bailey, ''Türkiye'nin katılımı gerekli, çünkü Türkler bölgenin insanı, Türk ordusu da etkili ve yetenekli. Bu durum Hizbullah'ın dikkatini çekecek'' dedi.
Bosna'daki BM Barış Gücü'nün eski yöneticilerinden Bill Stuebner da Türk Barış Gücü'nün, Bosna'nın Zenica kentinde yaptığı görevde çok başarılı olduğunu anlattı.
Stuebner, ''Türklerin akıllı bir komutanı vardı. Herkeste, Türklerin Müslümanların tarafını tutacağı şeklinde bir algılama bulunuyordu. Ancak Türk komutan, ilk önce askerlerine kentteki Katolikkilisesini restore ettirdi, bunun ardından camiyi restore ettirdi'' diyerek, bu tür adımlarla Türk Barış Gücü'nün bölge insanının güveninikazandığını dile getirdi.
BROWN: ATEŞKES KIRILGAN BİR NOKTADA
BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Malloch Brown, İsrail ve Hizbullah arasındaki ateşkesin ''kırılgan'' olduğunu belirtti.
Brown, BBC'ye yaptığı açıklamada, ''durum çok güvenilmez ve kırılgan bir noktada'' dedi.
Lübnan'a BM gücünün konuşlanması konusuna da değinen Brown, bu güce birlik göndermeyi düşünen ülkelere çağrıda bulunarak, ''zaman gerçekten ya katılma ya da susma zamanıdır. Önümüzdeki günlerde, gelecek haftalarda oluşturmamız gereken önemli güce temel teşkil edecek en az 3 bin 500 asker bulmamız gerekmektedir'' diye konuştu.Öte yandan, AB'nin yürütme organı Komisyonun insani yardımlardan sorumlu üyesi Louis Michel, Beyrut'tan dün helikopterle geldiği Larnaka'da yaptığı açıklamada, AB'nin Lübnan'a 70 milyon avroluk yardım taahhüdünde bulunduğunu bildirdi.
İsrail'e de bugün gidecek olan Louis Michel ayrıca, İsrail'in Lübnan'a uyguladığı hava ve deniz ablukasının kalkmasını, Güney Lübnan'da evlerine dönen siviller için tehlike teşkil edecek olan mayınların planlarını vermesini de İsrail'den istedi.
Bu arada Kanada da Lübnan'daki insani yardımlara destek olmak amacıyla 22,5 milyon dolarlık bir yardımda bulunmaya karar verdiğini açıkladı.
(AA)
|