|
|
|
|
|
|
|
Dışişleri Bakanı Gül, Mutteki ile görüştü
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile görüştü. Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisinde gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü. Görüşmeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Büyükelçi Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan da katıldı. Görüşmeden sadece görüntü alınmasına izin verildi.
Bu arada İran Dışişleri Bakanı Mutteki, görüşme öncesinde Florya'daki Beyti Restorana giderek, yemek yedi. Mutteki, yemeğin ardından buraya gelen Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile aynı araçla restorandan ayrıldı.
MUTTEKİ
ONURUNA YEMEK VERİLDİ
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki onuruna akşam yemeği verdi. Başbakanlık Çalışma Ofisindeki görüşmenin ardından her iki bakan, Çırağan Sarayı'na geçti. Dışişleri Bakanı Gül, burada İran Dışişleri Bakanı Mutteki onuruna akşam yemeği verdi. Yemek basın kapalı gerçekleşti.
TAN: ZİYARETİN AMACI, LÜBNAN'DAKİ OLAYLARIN YATIŞMASI
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'nin, Lübnan'daki olayların yatışması için sürdürülen çabalar kapsamında Türkiye'yi ziyaret ettiğini söyledi.
Tan, Çırağan Sarayı'nda basın mensuplarına, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Konuk Bakan Mutteki'nin, Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin bilgi verdi.
''İran Dışişleri Bakanı Mutteki'nin ziyaretinin temel amacı, Lübnan'daki olayların yatışması için sürdürülen çaba'' diyen Tan, BM'de hazırlıkları sürdürülen karar tasarısının bir noktaya geldiğini ve yarın tasarı üzerinde oylama yapılmasının söz konusu olduğunu kaydetti.
Tan, ''Bundan önce Türkiye'nin bu meselede ağırlığı olduğunu bildikleri için, bizden bu karar tasarısının dengeli bir zemine oturması için ağırlığımızı koymamızı ve gerekli girişimleri yapmamızı istiyorlar. İkincisi İslam Konferansı Örgütü'nün (İKÖ), Malezya'daki toplantısında aldığı kararlar var. Orada alınan kararların uygulanması konusunda özellikle Batılı ülkeler nezdinde girişimde bulunmamızı istiyorlar'' diye konuştu.
Görüşmede Türkiye'nin, İran'ın nükleer meselesi konusunu da gündeme getirerek, görüş alışverişinde bulunduklarını ve bir nevi durum tespiti yaptıklarını belirten Tan, Türkiye'nin bu konuda büyük çabaları olduğunu, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini ve sunulan paketin çok büyük bir fırsat yarattığını ifade etti. Tan, ''Maalesef o günler geride kaldı ama biz bunu açıklıkla kendilerine ifade ettik'' dedi.
Görüşmede bunların dışında ekonomik, ticari, enerji, güvenlik gibi ikili konuların da ele alındığını anlatan Tan, sınırdaki geçişlerin kontrolü konusunda işbirliği mekanizmasının başarıyla devam ettiğini ve sürdürülmesi gerektiğini her iki tarafında vurguladığını söyledi. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Tan, ''Lübnan konusunda İran ve Türkiye'nin ortak görüşleri olup olmadığına'' ilişkin olarak, şunları kaydetti:
''Bizim savunduğumuz görüşlerin destekçisiler. Biz çatışmaların durdurulması ve ateşkesin bir an önce sağlanması, bu olmadan diğer konuların çok zor sürdürüleceğini söylüyoruz. Ayrıca barış gücünün de mutlaka BM kararına dayalı, çatışmalardan uzak ve barışı idamesi görevini sürdürmesi gerekiyor. Bütün tarafların da bunu istemesi gerekiyor. Biz bunu söylüyoruz.''
Fransa'nın hazırlamış olduğu karar tasarısında ciddi değişiklikler yapılmasına karşın, felsefesini desteklediklerini belirten Tan, ''Biz BM'den çıkacak karara bakacağız. Bu karar önemli. Onun niteliği ne olacak bilmiyoruz. Ona göre bundan sonraki olaylar nasıl seyredecek göreceğiz'' dedi.
Tan, bu meselenin esas unsurunun Filistin-İsrail ihtilafı olduğunu, bu mesele çözümlenmeden bütün dikkatlerin Lübnan'a yönlendirilmesinin ciddi bir kayıp olduğunu vurguladı. Bu meselenin geri planda kaldığını ve artık konuşulmadığını anlatan Tan, ''Şimdi Lübnan'daki ateşin söndürülmesi meselesi konuşuluyor. Buna da dikkatleri çektik'' şeklinde konuştu.
İran'ın İKÖ'nün kararlarının hayata geçmesini istediğini, Türkiye'nin de belli ilkeleri bulunduğunu ifade eden Tan, Konuk Bakan Mutteki'nin İstanbul'dan Yemen'e, oradan da Mısır'a gideceğini sözlerine ekledi.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|