|
|
|
Büyükanıt sınırötesine sıcak bakıyor
Los Angeles Times gazetesi, Büyükanıt'ın sınırötesi operasyona sıcak baktığını yazdı, Türkiye'nin Ortadoğu'da tarihten gelen dengeleyici rolünün Lübnan trajedisine karşı bir fırsat olabileceğini vurguladı.
ABD'nin önemli gazetelerinden Los Angeles Times, Türkiye'nin Ortadoğu'daki rolü ve Orgeneral Yaşar Büyükanıt dönemini yorumlayan bir yazı yayınlandı. İkinci Dünya Savaşı ile Soğuk Savaş'ın başlangıcı arasındaki dönemde ABD Başkanı Harry Truman'ın, Türkiye'ye yardımın başarısız olması halinde bunun Doğu ve Batı'nın birbirine ulaşmasına etkilerinin kötü olacağı uyarısında bulunduğu hatırlatılan yazıda, Truman'ın sözlerinin bugün gerçek olduğunun ortaya çıktığı kaydedildi. Türkiye'nin Doğu ile Batı arasında hala "fiziksel, kültürel ve stratejik bir köprü" olduğu vurgulanarak, "ABD ve Avrupa, bir taraftan Lübnan ile başlayan Ortadoğu'daki kaçınılmaz anlaşmazlıklara hazırlanmalı ve başa çıkabilmeli, diğer taraftan da Türkiye'ye Ortadoğu'daki rolünü artırması için rica etmeli" dendi.
SERT
KOMUTAN Yazıda, son birkaç yılda Türkiye'nin liberal Batı'ya yaptığı önerileri artırırken diğer taraftan içeride dar görüşlü milliyetçilere ters mesajlar vererek diplomatik bir denge oluşturduğu değerlendirmesi de yapıldı. Geçmişte ABD operasyonlarını destekleyen ve NATO'nun eski bir üyesi olan Türkiye'nin, Irak savaşından önce ABD'ye kendi topraklarını kullanma izni vermediği hatırlatıldı. Türkiye'nin insan haklarını genişletmek için ceza kanununda değişiklikler yaptığı belirtilirken, yeni yasadaki "Türklüğü aşağılamak" ile ilgili 301'inci madde eleştirildi. Bu maddenin şimdiden pek çok yazar ve düşünür hakkında dava açılmasına neden olduğu kaydedildi. Gazeteci Perihan Mağden'in "halkı askerlikten soğutmak" suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etmesinden birkaç gün sonra, sert bir Genelkurmay Başkanı atandığı da kaydedildi. Son 3 haftada 15 Türk askerin şehit olduğu ve Büyükanıt'ın sınır ötesi operasyona sıcak baktığı ifade edilirken, Türk halkının bu operasyonu, İsrail'in Lübnan'a yaptığı müdahaleye paralel gördüğü iddia edildi.
SAVUNMA DUVARI Lübnan'da ateşkesin ardından uluslararası bir gücün bölgeye yerleşmesi ile fırsatın yakalanabileceği belirtilirken, Türkiye'nin bu güç için ideal olduğu kaydedildi, gerekçe olarak da Türkiye'nin Avrupa ve Ortadoğu arasında arabulucu -zaman zaman da bir savunma duvarı- olarak tarihi rolü gösterildi. Türkiye'nin iyi eğitimli bir ordusu, Suriye ve İran'la iyi ilişkileri kaydedilerek, bu ortamda Türkiye'nin bölgedeki profilini yükseltmek, daha iddialı ve popüler bir dış politika izlemek gerektiği, son olarak bu tür bir dengenin, ABD'nin sahip olduğu tek laik Müslüman müttefiki kaybetmekten daha iyi olduğu belirtildi.
(ANKA)
|