|
|
|
AKP'de seçim makyajı
Erdoğan'ın seçim barajının düşürülmesi, seçilme yaşının 25'e çekilmesi, yedek milletvekilliği önerileri için Meclis Eylül'de olağanüstü toplantıya çağırılacak, gerekirse Anayasa değişikliği gündeme gelecek.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Seçim Yasası'nda yapmayı planladıkları değişiklikleri açıklaması tatil rehavetindeki siyaseti hareketlendirdi. Erdoğan'ın tüm partilere götüreceklerini açıkladıkları önerilerine muhalefet temkinli yaklaşıyor. Seçim barajının yüzde 10'un altına çekilmesine farklı yaklaşan muhalefet sözcüleri, AKP'nin somut adım atmasını bekliyor. AKP'nin planına göre Seçim Yasası değişikliği için Meclis erken açılacak. TBMM'nin 1 Ekim'de yapılması gereken açılışı, Seçim Yasası'nda yüzde 10'luk ülke barajının düşürülmesi, seçilme yaşının 25'e çekilmesi, milletvekili transferlerine önlem olarak yedek milletvekilliği gibi değişikliklerin ele alınabilmesi için Eylül ayının ikinci haftasına çekilecek. Anayasa uyarınca, seçim yasası değişiklikleri, 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde geçerli olamıyor. Yani, seçim normal zamanda, yani 2007'nin Kasım ayında yapılırsa, seçim yasası değişikliklerinin bu yıl Kasım ayından önce Meclis'ten geçirilmesi gerekiyor. Olası bir erken seçimde ise değişiklikler geçerli olmayacak. AKP bu nedenle, Meclis'te mutabakat sağlanırsa Anayasa hükmünü değiştirmeyi de gündeme getirecek.
CHP:
ÖNCE TEKLİFİ GÖRELİM Erdoğan'ın önerilerini basından öğrenen CHP lideri Deniz Baykal, kurmaylarına "Bekleyelim bakalım" dedi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da, henüz somut teklifleri görmedikleri ve görüşme yapmadıkları için neyin üzerinde anlaşılıp neyin üzerinde anlaşılamayacağını da bilmediklerini belirterek, "Tekliflerini görelim, bakarız" demekle yetindi. Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Safter Gaydalı ise, seçilme yaşının 25'e indirilmesine destek verirken, seçim barajının AB ülkeleriyle aynı olmasını istedi, transferlere karşı önleme itiraz etti. Gaydalı, Bu uygulamayla siyasi trafik kazaları artar" dedi.
DYP'DEN KISMEN DESTEK DYP Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ercan, görüşlerini şöyle açıkladı: "Barajın düşürülmesini doğru bulmuyorum. Türkiye milletvekilliği uygulamasına ise geçilebilir. Bu uygulama zaten temsilde adaleti sağlayacağı için barajın indirilmesine gerek kalmayabilir. Türkiye milletvekilliği için de yüzde 3-4 baraj konulmalı. Çünkü tabela partileri var." MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, barajın düşürülmesine kesin bir dille "hayır" yanıtı verdi, "Seçim barajının düşürülmesini AB ve Abdullah Öcalan istiyor" dedi.
AKP DE BARAJA İTİRAZ ETTİ Başbakan'ın barajın düşürülmesine sıcak baktıklarını söylemesine rağmen, kendi partisinden de itiraz geldi. Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Burhan Kuzu, barajın düşürülmesine sıcak bakmadığını belirterek, "Bu durumda Meclis'e 8/9 parti girecek, koalisyonlar kaçınılmaz olacak" dedi. Kuzu, Türkiye milletvekilliği için de yüzde 3 baraj konabileceğini söyledi.
Osman AYDOĞAN - Zübeyde YALÇIN / ANKARA
|